"U Tomašici žrtve napada VRS na muslimane"

U nastavku haškog procesa Ratku Mladiću govorila je veštak optužbe za demografiju Eva Tabo.

Izvor: Beta

Utorak, 07.07.2015.

17:06

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Ona je izjavila je da su iz masovnih grobnica Tomašica i Jakarina Kosa kod Prijedora ekshumirane žrtve napada na muslimane u leto 1992. godine, opisanih u optužnici protiv generala Mladića.

Tabo je precizirala da je od ukupno 385 tela eshumiranih iz grobnice u rudniku Tomašica, njih 123 identifikovano kao osobe koje su nestale tokom ataka Vojske Republike Srpske na muslimanska sela u okolini Prijedora u julu 1992, opisanog u optužnici kao deo kampanje etničkog čišćenja.

"Bila sam u stanju da potvrdim da je 75 ekshumiranih bilo žrtva... ubistva jednog broja muškaraca u selu Bišćani i okolnim zaseocima, 20. jula 1992. Još 28 ekshumiranih, potvrđeno je, bilo je među 150 ljudi ubijenih u sobi broj tri u logoru Keraterm, 24. i 25. jula 1992.", naglasila je Tabo.

Po nalazima demografskog eksperta, od 211 tela, pronađenih isključivo u grobnici na Jakarinoj Kosi, 61 osoba je nastradala u ukupno sedam incidenata iz optužnice, uključujući i dva navedena.

"Po mom mišljenju, to su minimalni brojevi", napomenula je Tabo.

Po optužnici koja generala Mladića (73), ratnog komandanta VRS, tereti za progon muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojima je taj progon imao razmere genocida.

Budući da je Tomašica primarna grobnica, a Jakarina Kosa sekundarna, što znači da su leševi premeštani iz prve u drugu, Tabo je utvrdila da su posmrtni ostaci ukupno 99 žrtava pronađeni u obe grobnice.

Ona je potvrdila ranije svedočenje glavnog forenzičara Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Tomasa Parsonsa (Thomas) da su iz obe grobnice eksumirane ukupno 604 osobe, od kojih samo osam nije moglo biti identifikovano zbog nedostatka DNK uzoraka od porodica.

Za 89 lica nije mogao biti utvrđen uzrok smrti, zato što su njihova tela bila "ekstremno usitnjena", usled premeštanja iz Tomašice na Jakarinu Kosu, posvedočila je Tabo. Ogromna većina žrtava bila je usmrćena je hicima iz vatrenog oružja.

Više od 95 odsto žrtava bilo je muslimanske nacionalnosti, a 91 odsto činili su muškarci star između 15 i 60 godina, navela je Tabo u svom izveštaju.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Dragan Ivetić predočio je svedokinji da se imena 18 žrtava nalazi na mobilizacionim spiskovima muslimanske Teritorijalne odbrane u selu Kozarac, iz koje je nastala Armija BiH.

Uzvraćajući da je poređenje samo imena i prezimena, bez ostalih podataka, metodološki nepouzdano, Tabo je istakla da "čak i da su bili na spisku, to ne znači da su ubijeni u borbi".

Tabo će i sutra odgovarati na pitanja branioca Ivetića. General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora kao talaca, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: