BiH: I dalje nema optužnice protiv Orića

Tužilaštvo BiH je zbog slučaja Naser Orić od bijeljinskog Okružnog tužilaštva preuzelo četiri predmeta protiv 41 osobe, ali nije podignuta nijedna optužnica.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

11:43

Default images
Foto: ICTY

Ne zna se ni u kojoj su fazi ti predmeti, prenose mediji u Republici Srpskoj.

Okružno tužilaštvo Bijeljina obavešteno je u maju 2009. godine da je Sud BiH 23. aprila te godine doneo rešenje da Tužilaštvo BiH preuzme slučaj protiv ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića

Od tada se kompletan predmet protiv Orića i drugih nalazi u Tužilaštvu BiH.

Istraga je bila privedena kraju i bilo je vrlo izvesno podizanje optužnice, ali je Tužilaštvo BiH preduhitrilo bijeljinske tužioce izuzimanjem predmeta.

List Glas Srpske saznaje da su među onima protiv kojih je bijeljinsko Okružno tužilaštvo vodilo istragu na osnovu izveštaja CJB Bijeljina iz 2006. godine pripadnici 28. divizije tzv. Armije BiH kojom je Orić komandovao - Zulfo Tursunović, Nedžad Bektić, Mirsad Dudić, Smajo Mandžić, Ahmo Tihić i Hakija Meholjić.

Među 41 osobom obuhvaćenom izveštajem su i Emir Halilović, Safet Omerović, Huso Salihović, Ibro Jakubović, Fikret Šečić, Vekaz Husić, Kemal Mehmedović i Adem Kostjervac.

Sekretar Okružnog tužilaštva Bijeljina Danka Prodanović navela je da je istraga protiv Orića i drugih pokrenuta još 1993. godine zbog osnova sumnje da su počinili krivično delo ratni zločin nad srpskim stanovništvom tokom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice i Bratunca, odnosno u Kravici i Zalazju.

Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna na osnovu poternice koju je raspisala Srbija, a nakon odluke švajcarskih vlasti da bude isporučen BiH, on je pušten na slobodu, jer Tužilaštvo BiH nije zatražilo da mu bude određen pritvor, nego samo mere zabrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: