RS: Odluka o referendumu 14. jula

Posebna sednica parlamenta Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, biće održana 14. jula.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

16:53

Default images

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika i međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru RS", prenose "Nezavisne novine".

Na takvo pitanje, predstavnici Saveza za promene, iako još nisu doneli konačan stav da li će podržati referendum, najavili su amandmane i opširnu raspravu.

Predsednik parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović podsetio je da je referendum legalno i legitimno demokratsko pravo RS i dodao da kakva god da bude odluka, ona neće ugroziti integritet i suverenitet BiH.

Predsednik Srpske Milorad Dodik uputio je 2. jula zahtev Narodnoj skupštini RS da na posebnoj sednici razmatra donošenje, odnosno reaktiviranje, odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Dodik je ponovio da se RS snažno zalaže za nezavisno pravosuđe koje je "temelj svake demokratije" i poručio da taj bosanskohercegovački entitet ostaje privržen doslednom poštovanju Dejtonskog sporazuma, koji je, između ostalog, regulisao i oblast pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: