Polovina Zakona o obrazovanju izmenjena

Nacrt izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa, između ostalog, povezivanja sa sistemom vojnog obrazovanja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

17:25

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Nacrt predviđa i usklađivanje sa Zakonom o osnovnom obrazovanju odraslih, kao i mogućnost da škole osnivaju centre za nastavne i vannastavne aktivnosti.

To je rečeno na okruglom stolu "Organi ustanove" održanom u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunam Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Napomenuto je da je 50 odsto od 185 članova starog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je promenjeno ili ponovo napisano.

Pomoćnica ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i predsednica Radne grupe za izradu Nacrta tog zakona Snežana Marković istakla je da su razlozi za pristupanje tom poslu, pored poboljšasnja samog zakona i ispravki uočenih problema iz prakse, je i želja da se čuje stručno mišljenje nastavnika i profesora i da se trasiraju novi razvojni pravci.

Marković je rekla i da je ministar prosvete Srđan Verbić imao aktivnu ulogu i da je sve vreme pratio raspravu i davao sugestije o raznim stvarima i istakla da je veliki korak napred što su u radnoj grupi od samog početka, zajedno sa zaposlenima u ministarstvu, sedeli i predstavnici sindikata i da se nastojalo da se usaglase stavovi u startu.

Novine su, kazala je, i mogućnosti povezivanja sa sistemom vojnog obrazovanja, usvojene preporuke Agencije za borbu protiv korupcije, usklađivanje sa Zakonom o osnovnom obrazovanju odraslih.

Ona je dodala da su sada za škole predviđene veće mogućnosti da se bave proširenom delatnošću, zarad osnovne obrazovne funkcije, kao što su proizvodnja, prodaja, stručno usavršavanje.

Prema njenim rečima, druga novina je mogućnost osnivanja centra za nastavne i vannastavne aktivnosti- za izlete, ekskurzije, nastavu u prirodi, rekreativnu nastavu i dat je predlog da može da se organizuje ustanova po modelu javno-privatnog partnerstva.

Novina u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je i da su sada roditelji dužni da u roku od dva dana od početka izostajanja obaveste odeljenskog starešinu o sprečenosti učenika da dolazi u školu, a u roku od tri dana od dana prestanka sprečenosti opravdaju izostanak učenika.

Ona je objasnila da i ukoliko roditelj ne postupi u skadu sa stavom ovog člana, škola je dužna da u roku od dva dana obavesti roditelja, odnosno staratelja da učenik ne pohađa nastavu.

"Mora biti dobra saradnja, da se na administrativni način primoraju škola i roditelji da komuniciraju, a na koji način-mejlom, sms-om, telefonom, moraju se sami dogovoriti", rekla je Marković.

Ona je istakla da je, zbog mnogo pritužbi na popravljanje ocena, predloženo da, ukoliko se utvrđena ocena na odeljenskom veću razlikuje od ocene koju je izveo predmetni nastavnik, veće u obavezi da je obrazloži pisanim putem nastavničkom veću.

Marković je navela i da će se uvesti jedinstveni informacioni sistem, na kome se radi, a članove zakona koji se dotiču tog pitanja, koji nisu postojali, ugradiće se u sam zakon, što će, kako je objasnila, doprineti efikasnijem donošenju odluka i boljoj transparentnosti rada, i kada je reč o konkursima, izborima direktora, tehnološkim viškovima i slično.

Ona je posebno naglasila da su propisana zvanja ugrađena u nacrt zakona o platama u javnoj upravi, da, kako je rekla, napokon ljudi sa zvanjim to osete kroz svoju platu.

U današnoj javnoj raspravi učestvovali su brojni direktori škola iz cele Srbije, kao i nastavnici i predstavnici sindikata i ministarstva prosvete.

Okrugli sto "Organi ustanove", u okviru je javne rasprave o Nacrtu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koja je počela 20. juna i trajaće do 10. jula 2015. godine.

Okrugli stolovi na ovu temu održani su u Nišu, Kragujevcu i u Novom Sadu. U Beogradu će skup biti održan i sutra, kada će se razgovarati o svim novinama koje donosi zakon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: