"Borba protiv trgovine ljudima prioritet Srbije"

Borba protiv trgovine ljudima jedno je od prioritetnih pitanja tokom predsedavanja Srbije OEBS-om, izjavio je danas državni sekretar MUP-a Aleksandar Nikolić.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

17:41

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

On je na dvodnevnom sastanku Alijanse za borbu protiv trgovine ljudima u Beču poručio da bi sve države OEBS-a trebalo da pojačaju saradnju u borbi protiv trgovine ljudima i zaštiti žrtava, saopštio je MUP.

Tokom uvodnog izlaganja na konferenciji čiji je cilj nalaženje načina da se umanje rizici od trgovine ljudima u okviru migracionih ruta, Nikolić je istakao da se danas suočavamo s novim oblikom mešovitih migracija koji obuhvata kako izbeglice i tražioce azila, tako i ekonomske migrante, koji su pod rizikom od trgovine ljudima i različitih oblika eksploatacije.

"Među kategorijom migranata najranjivija su deca koja putuju sama bez pratnje roditelja ili staratelja i mlade devojke i žene, kao i tražioci azila koji ne biraju način da pobegnu iz svoje zemlje što ih može dovesti do trgovaca ljudima koji ih u nameri eksploatacije krijumčare kroz mnoge zemlje do krajnjeg odredišta“, naglasio je Nikolić.

Tokom konferencije državni sekretar se sastao sa izvršnim direktorom Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) Jurijem Fedotovim.

Nikolić je s Fedotovim razgovarao o zajedničkoj saradnji i programu UNODC za Jugoistočnu Evropu, koji će biti predstavljen u oktobru.

Dogovoreno je, dodaje se u saopštenju, da se nastavi podrška relevantnim organima Republike Srbije u cilju pripreme pregovora u okviru Poglavlja 24.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: