"Nikolić pismom napravio diplomatski skandal"

Predsednik Nikolić je slanjem pisma kraljici Elizabeti naneo ogromnu štetu interesima Srbije i napravio diplomatski skandal, navodi Vladimir Todorić iz DS-a.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

17:15

Default images
Foto: Freeimages

Podsećamo, predsednik Nikolić je u pismu britanskoj kraljici tražio da Velika Britanija povuče rezoluciju o Srebrenici.

Todorić koji je internacionalni sekretar DS, ocenio je da će "svaka ozbiljna zemlja tu vest prvo dočekati s nevericom, a kasnije će sigurno pokazati ogromne rezerve prema Srbiji i njenoj diplomatiji s obzirom kako ona danas funkcioniše".

"Nikolić je do sada nebrojeno puta napravio toliko gafova i duboko nepromišljenih izjava da ovaj poslednji potez, iako potpuno neshvatljiv, nikoga ne može iznenaditi. Čovek koji je Kineze, pred premijerom Kine, nazvao 'žutim ljudima' koji će piti Moravu, sada zahteva od britanskog monarha, koji nema nikakva stvarna ovlašćenja od 17. veka, da utiče na Vladu Velike Britanije u odnosu na rezoluciju prema Srebrenici", navodi Todorić.

Predstavnik DS je naveo da posebno zabrinjava izjava ministra spoljnih poslova Ivice Dačića kojom pokazuje da je znao za pismo predsednika, a da smatra da tu nije bilo nikakvih propusta.

"To onda mora da znači da je i cela Vlada, s premijerom na čelu, bila upoznata s činjenicom da Srbija od Kraljice Elizabete traži uticaj na britansku spoljnu politiku. Za ovakav skandal i sramotu onda cela Vlada treba da snosi odgovornost. A ako Vlada nije bila upoznata sa pismom predsednika, onda zaista više nema pilota u spoljnopolitičkom avionu Srbije jer tu svako radi kako hoće", dodao je on.

Prema njegovim rečima, pošto se na ovakav "kafansko-estradni način vodi spoljna politika", onda i ne čudi stav Vlade Srbije oko samog akta genocida u Srebrenici i oko predloga rezolucije u Savetu bezbednosti UN.

Kako je ocenio, političari kojima je bitan samo rejting, mogu možda u unutrašnjoj politici da "glume da su i za levo i desno, i za istok i za zapad", ali "taj neiskreni pristup uvek pada na spoljnopolitičkom planu na kome ima mesta samo za ozbiljne političare kakvi danas nažalost ne vode spoljnu politiku Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: