"Cipras bi ubedljivo pobedio u Srbiji"

Premijer Grčke Aleksis Cipras bi u Srbiji osvojio ubedljivu većinu, ali to je utopija, rekao je ministar i predsednik SDPS Rasim Ljajić za "Danas".

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

14:12

Default images
Foto: Beta, AP

Ljajić je rekao da da javnost u Srbiji većinom ne razume koliki se problem stvara u Grčkoj posle nedeljnog referenduma.

"Premijer Grčke bi ovde osvojio ubedljivu većinu, ali to je utopija. To neko mora reći našim građanima. Situacija se može samo pogoršati ukoliko se ne uđe u ozbiljne reforme i ako se problemi rešavaju šećernom vodicom", rekao je Ljajić.

Ljajić, kao i drugi sagovornici lista, kažu da ishod referenduma u Grčkoj neće znatno uticati na popularnost levice u Srbiji, ali bi mogao da pokrene desnicu, populiste i antievropejce.

"Zamislite kada bi u Srbiji bio raspisan referendum o tome da li treba dugove vratiti ili ne. Naravno da bi većina glasala protiv. To je čist populizam s kojim možete doći na vlast, ali na njoj ne možete dugo ostati, a uz to ćete proizvesti dalekosežne negativne posledice", objašnjava Ljajić.

Nataša Gaćeša, internacionalna sekretarka SPS, za "Danas" ističe da je ishod glasanja Grka logična posledica lošeg upravljanja krizom, sa obe strane.

"Sada je na levici da iskorak koji bude preduzela, sa kapitalom podrške, učini sa verom u odbranu interesa i prava najugroženijih društvenih grupa ali i nadom za postizanje kompromisa. Doprinos popularnosti levice je činjenica koje smo svi danas svesni, neodrživost produbljivanja klasnih razlika na evropskom kontinentu - smatra Gaćeša.

Nataša Vučković, potpredsednica DS, za Danas navodi da događaji u Grčkoj ukazuju da je neophodno tražiti pravična rešenja, da se kriza ne može svaliti samo na građane i da se mora voditi odgovorna politika.

"Situacija u Grčkoj nažalost može uticati na jačanje populističkih i antievropskih pokreta i politika u Srbiji. Odgovorni političari kako na levici, socijaldemokrate kao što su DS, tako i na desnici, moraju ustati protiv ovakve interpretacije referenduma", ukazuje Vučković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: