DS: Potrebna je strategija za migrantsku krizu

DS ocenjuje da Srbija, suočena sa migrantskom krizom, nema politički odgovor na tu krizu, kao ni institucionalne kapacitete i zakonodavni okvir za rešenje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

12:58

Default images

Zamenica ministra za evropske integracije Vlade u senci DS-a Brankica Grupković navela je da Srbija nema politički odgovor na celokupnu oblast upravljanja migracijama.

Grupković je dodala da se može očekivati da broj migranata bude još veći te da je potrebno napraviti strateški okvir, analizirati rizike i na osnovu toga kreirati strategije.

"Treba poštovati donete zakone, pre svega donet je Zakon o upravljanju migracijama iz 2012. godine, a nedavno je oformljena radna grupa za mešovite migracione tokove. Tako da bi trebalo, pre svega, poštovati odredbe Zakona o azilu, Krivičnog zakona jer je potreban i krivični progon trgovaca ljudima, švercera migranata i onih ljudi koji omogućavaju prelaz preko naše teritorije", navela je Grupković.

Ona je dodala da u izveštajima međunarodnih organizacija navodi šta bi trebalo popraviti u srpskom sistemu upravljanja migracijama, posebno u sistemu azila, između ostalog i zbog toga što se među migrantima nalaze i deca koja nisu u pratnji odraslih.

"Postoji velika mogućnost da imamo među tim migrantima, naravno, žrtve trgovine ljudima, što znači da ovde deluju i trgovci ljudima i šverceri migrantima", ocenila je Grupković, a prenosi DS u saopštenju.

U toku dana reagovali su i iz Srpske napredne stranke iz koje su naveli da Demokratska stranka ne razume problem migranata i nije informisana o svim merama koje je Vlada Srbije preduzela i pre nego što je broj migranata koji dolaze u Srbiju povećan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: