Rusija nije predala svoj predlog rezolucije SB

Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Rusija nije pustila svoj predlog rezolucije o BiH.

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

10:25

Default images
Foto: Beta/AP

Tako da će se večeras u Savetu bezbednosti UN glasati samo o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

Dačić je za TV N1 rekao da bi diskusija u SB trebalo da traje tri sata i da će nakon toga sve biti poznato.

Kada je reč o ruskom vetu, Dačić je objasnio da je Srbija iznela jasan stav koji je bio protiv pokušaja izazivanja novih podela.

"Predsedik Republike se obratio svim šefovima država članica SB i pozvao ih da ne usvoje ovu rezoluciju. Poslata su pisma svim šefovima državama, pa i kraljici Elizabeti. U protokolarnom smislu predsednik je postupio ispravno, naravno da neće kraljica o tome odlučivati, već vlada. Ne mogu da govorim i da iznosim pretpostpostavke o vetu", rekao je Dačić.

On je dodao da veruje da će članice Saveta bezbednosti shvatiti da se do pomirenja ne može doći novim podelama.

"Očekujem da sve države koje su učestvovale u Dejtonskom sporazumu pokažu visok nivo odgovornosti za situaciju u BiH, a to znači da ne donose nikakve odluke koje bi mogle da destabilizuju situaciju tamo", smatra Dačić.

Kako je istakao Srbija je zaista mnogo uložila u pomirenje sa BiH.

"I sa Bakirom Izetbegovićem sam razgovarao više puta i zajedno smo konstatovali da su nezgodni ovakvi datumi jer obično takve stvari ne doprinose pomirenju", rekao je Dačić.

Srbija i srpski narod, istorijski gledano, nisu zaslužili da, osim Ruande, budu jedini označeni kao počinitelji genocida, izjavio je Dačić ocenivši da će na osnovu britanske rezolucije, kada je o političkim posledicama reč, neko možda osporiti legitimitet Republike Srpske.

"Zato je važan pristup, prvo moramo da se uravnoteženo govori o svim žrtvama na svim stranama u BiH. Političari se menjaju, ali RS je istorijska tvorevina Dejtonskog sporazuma", ukazao je Dačić.

Taj sporazum su, podsetio je, predložile velike sile.

"Nisu ga s oduševljenjem prihvatili ni Milošević ni predsednik RS. Političari mogu da se menjaju, da se vole ili ne vole, ali Srbija i RS, koje je sastavni deo BiH, će biti veći i to nema šanse da bilo ko ugrozi", rekao je Dačić.

Srbija se nikada nije bavila utvrđivanjem ili poricanjem da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ovde je reč o tome može li se rat u Bosni i Hercegovini i genocid uopšte svesti samo na jedan događaj, zapitao je on.

Srbija je, istakao je, jedina zemlja u regionu koja je osudila zločin u Srebrenici i procesuirala osumnjičene za učestvovanje u tom zločinu, ocenivši da iza insistiranja na rezoluciji leže interesi "nekih zemalja koje traže namirivanje računa s drugim zemljama". "Ako od svih zločina i genocida koji su bili u 20. veku donosimo rezoluciju samo o Ruandi i Srebrenici, ovde je očigledno da neke zemlje traže polje za namirivanje računa s nekim drugim zemljama. Velika Britanij ima velike interese u islamskom svetu i misli da će se tako, pošto učestvuje u mnogim kampanjama u tim zemljama, najklakše da tako namiri račune prema maloj zemlji kao što je BiH", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ne sme se zaboraviti da je Velika Britanija jaka sila s kojom Srbija ima dobre odnose, ali da ne možemo da prećutimo da je britanska rezolucija "skrivana od nas i nije pripremana zajedno s nama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: