"Igra Istoka i Zapada oko Srebrenice"

Obeležavanje 20-godišnjice zločina u Srebrenici, usled konflikta istoka i zapada, dobilo je geopolitičku dimenziju, ocenio je bečki dnevnik "Standard".

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

09:59

Default images
Foto: Thinkstock

Kako navodi list, žrtve tog masakra bošnjačka strana je politički instrumentalizovana, dok nacionalističko-srpska strana umanjuje genocid.

List ukazuje da je "Rusija stala protiv rezolucije koju je predložila Velika Britanija", a da je Moskva argumentovala da je reč o antisrpskoj rezoluciji.

Prethodno su političari iz Srbije i Republike Srpske kritkovali dokument, u kojem se pominje prečesto pojam genocid, piše "Standard" i dodaje da, od kada je "počinjen, jula 1995. godine, taj najveći zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata, postao je političko pitanje".

"Jedni pokušavaju da se prisećaju, ali instrumentalizuju žrtve, a drugi negiraju i umanjuju dimenzije zločina. Dodatno je debata oko Nasera Orića ove godine podstakla polarizaciju i koristila je predsedniku RS Miloradu Dodiku", ocenjuje dnevnik.

Istoričar Nikola Mol kaže za "Stgandard" da "Dodik sada može da kaže da se slavi zločinac".

"Može da kaže - jedan razlog više zbog kojeg moramo da se otcepimo", dodao je Mol, a bosanski intelektualac Enver Kazaz istakao da su "žrtve potpuno politizovane, i smrt je postala politički faktor prve vrste".

Bosanska politička elita, koju predvodi bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović, je instrumentalizovala genocid, rekao je on ističući da je to omalovažavanje žrtava.

Mol kaže da, pošto je masakr u Srebrenici okarakterisan kao genocid, on u Bosni i Hercegovini ima visoko simbolični značaj, a postaje i sve veći predmet sporova.

Mol kritikuje politizaciju rasprave o genocidu, dodajući da se o žrtvama drugih masovnih zločina više ni ne govorio kao o "pravim" žrtvama.

Istovremeno, ukazuje da je "nacionalistička elita u RS talac dvodecenijskog negiranja činejnica" i ističe da Dodik to koristi kako bi zadržao negativnu sliku o Bošnjacima i rekao da Srebrenica pokazuje da "nas oni ne žele".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: