Rezolucija uvod u ukidanje Republike Srpske?

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne sme da "likuje" ako se na sednici Saveta bezbednosti ne usvoji Rezolucija o Srebrenici.

Izvor: Beta

Utorak, 07.07.2015.

09:00

Default images
Foto: Tanjug

Ali ni da oplakuje svoju sudbinu ako dođe do njenog usvajanja, rekao je Dačić.

"Ovo je važan dan za srpski narod, ne mislim da je sudbonosni. Rezolucija će biti prihvaćena ili odbijena.Očekujemo da svi budu svesni negativnih posledica usvajanja rezolucije", rekao je Dačić za RTS podsetivši da je i samo podnošenje nacrta već izazvalo dosta problema.

Dačić očekuje da se za sednicu SB priprema "velika manipulacija".

On je istakao da Srbija ne osporava zločin u Srebrenici, ali je rekao da postoiji mnogo drugih zločina nad srpskim narodom koji "i po broju žrtava prevazilaze ovu brojku".

"Velika Britanija nije odigrala pozitivnu ulogu u svemu ovome. Nije sporno da li neko osuđuje ili ne zločin u Srebrenici. Sporan je način na koji se pokrenula ideja o donošenju rezolucije jer rezolucije nisu donošene u drugim slučajevima", naveo je Dačić.

Predlog rezolucije koju je podnela Velika Britanija, po oceni Dačića ne može da stvori pomirenje.

"Ako je cilj pomirenje, svi ćemo se radovati pomirenju. Ovaj predlog koji je izazvao toliko podela ne može da stvori pomirenje. Ako neko želi da time stvori pravne pretpostavke za ukidanje Republike Srpske po osnovu pretpostavke da je nastala na genocidu koji eto sada želi da se verifikuje na SB, moram da podsetim da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma", istakao je Daćić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: