Politika: Seksualnog nasilja bilo na svim stranama

U konačnoj verziji rezolucije Velike Britanije o Srebrenici navodi se da je bilo seksualnog zlostavljanja na svim stranama u ratu u BiH, objavila je "Politika".

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

07:24

Default images
Foto: Beta/AP

U petoj i u šestoj verziji nacrta rezolucije, koju je "Politika" dobila na uvid, rukom su precrtane "žene, devojke, muškarci i deca" i ostao je samo onaj deo u kome se kaže da se procenjuje da je bilo "hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu".

List je objavio faksimil tog dela teksta najnovijeg predloga i navodi da je i američki ambasador Majkl Kirbi prošlog petka prognozirao da će verovatno stići i peti i šesti nacrt.

I u najnovijoj verziji svog predloga Velika Britanija ostaje pri tome da se "najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici kako je to utvrđeno presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde".

U ovoj tački nalazi se i osuda svih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u BiH, prenosi list.

I dalje se insistira na tome da države članice UN u obrazovne programe unesu lekcije iz prošlih genocida i ratnih zločina, piše list.

Politika podseća da od treće verzije stoji i formulacija o "nevinim žrtvama" na svim stranama sukoba.

Kako prenosi list, prihvatanje tragičnog događaja iz Srebrenice kao genocida preduslov je za pomirenje, stoji u šestom, poslednjem nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici, koji je u Beograd stigao svega 24 časa pre sednice Saveta bezbednosti UN na kojoj bi ovaj dokument trebalo da se nađe.

U najnovijem dokumentu iz Londona stoji i da se lideri na svim stranama pozivaju da "priznaju i prihvate činjenice o dokazanim zločinima koje su utvrdili sudovi".

Kako se dalje kaže, prenosi Politika, u tom kontekstu "osuđuje se poricanje kao ometanje napora koji vode pomirenju i priznaje da je nastavak poricanja duboko zabrinjavajući za žrtve".

Ovako sada izgleda treća tačka najnovije verzije britanske rezolucije, piše list.

"U pet prethodnih nacrta stajalo je striktno da se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao i drugih dokazanih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih tokom sukoba u BiH, koje bi otežavalo napore ka pomirenju", piše list.

Politika je podsetila na spornu formulaciju u svih šest predloga rezolucije.

U prvoj verzija rezolucije pisalo je - "nekoliko desetina hiljada žena, devojaka, muškaraca i dečaka bilo je žrtva seksualnog nasilja u BiH, uključujući i Srebrenicu", a druga verzija - "hiljade žena, devojaka, muškaraca i dečaka na svim stranama bile su žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu".

Treća verzija - "hiljade žrtava seksualnog nasilja na svim stranama sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu", a četvrta verzija - "hiljade žena, devojčica, muškaraca i dečaka bile su žrtve seksualnog nasilja na svim stranama sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu".

Peta i šesta verzija, kako list prenosi - "procenjuje se da je bilo hiljade slučajeva seksualnog nasilja sa žrtvama na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući i Srebrenicu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: