Konačna verzija britanske rezolucije još oštrija

Velika Britanija podnela je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija novu, šestu verziju rezolucije o Srebrenici, prenosi RTS na svom sajtu.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2015.

07:00

Default images
Foto: Tanjug

Ta verzija je nepovoljnija za Srbiju u odnosu na prethodni predlog, navodi RTS.

Istovremeno RTS prenosi i da će ambasadori Saveta bezbednosti o tom dokumentu razgovarati na sednici koja je zakazana za danas u 16 časova.

Po tom mediju, rezolucija je pooštrena u odnosu na prethodnu verziju u delu koji se odnosi na "negiranje genocida".

I dodaje da se u rezoluciji više ne spominju imena Radovana Karadžica i Ratka Mladića kao odgovornih za ratne zločine u Srebrenici, jer je sudski proces protiv njih u toku.

Prema najavi RTS, dogovoren je i poseban format za raspravu u SB UN, "brifing" na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava.

Posle toga, uslediće komentari država članica, ali i šira rasprava, od koje je, unapred, odustala BiH, navedeno je na sajtu RTS-a.

List "Politika" objavio je da se u konačnoj verziji rezolucije navodi da je bilo hiljade slučajeva seksualnog nasilja na svim stranama u ratu u BiH, uključujući i Srebrenicu, kao i to da je prihvatanje tragičnog događaja iz Srebrenice kao genocida preduslov za pomirenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: