Novinar optužen za učešće u prisluškivanju

Poslednji novinar britanskog lista "News of the World" optužen za učešće u prisluškivanju telefona brojnih javnih ličnosti osuđen pred sudom u Velikoj Britaniji

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.07.2015.

19:29

Default images

Bivši urednik tog lista Džuls Stenson (49) osuđen je uslovno na četiri meseca, novčanu kaznu od 5.000 funti i 200 sati društveno korisnog rada.

On se rasplakao u sudnici prilikom čitanja presude, kada je postalo jasno da neće ići u zatvor.

Sudija je u obrazloženju presude naveo da je Stenson bio pod velikim pritiskom da nabavlja ekskluzivne vesti kada se okrenuo "hakovanju" telefona, što je već bila raširena praksa u tim novinama američkog tajkuna Ruperta Mardoka.

Stenson je u periodu 2005-2006 nadzirao rad Dena Evansa, reportera koji je priznao učešće u prisluškivanju i postao svedok optužbe u postupku protiv svojih bivših kolega.

Prema rečima sudije, Stenson se našao u položaju da se takmiči sa ljudima koji su uz saglanost uredništva špijunirali telefonske razgovore, i rezonovao "ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se".

Afera oko prisluškivanja slavnih ličnosti, političara i članova britanske kraljevske porodice od strane ovog tabloida izbila je julu 2011. godine.

Devet osoba osuđeno je za učešće u tom skandalu, uključujući bivšeg urednika Endija Kolsona, koji je služio kao sekretar za štampu sadašnjeg premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: