Poljska: Za vikend se udavila 41 osoba

Tropske vrućine od preko 37 stepeni i masovni izlazak Poljaka na plaže i kupališta doneli su najcrnji vikend poslednjih godina tokom koga se udavila 41 osoba.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

11:00

Default images
Foto: Beta/AP

Od toga, samo u nedelju udavilo se 26 osoba, saopštila je poljska policija.

Jutros su spasioci našli mrtvo telo i druge od dve devojčice koje su pošle u petak uveče da se rashlade i okupaju u Visli kraj Kobilnjice u centralnoj Poljskoj, dok je njena 13-godišnja vršnjakinja nađena udavljena u nedelju blizu mesta gde su poslednji put viđene na obali reke.

"Bio je to jako tragičan vikend, najtragičniji u mnogo godina. Ukupno se od petka udavila 41 osoba. Samo u nedelju se udavilo njih 26, " kazao je poljskoj televiziji TVN24 portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Sokolovski.

Uoči vikenda, kada su počele vrućine a Poljaci masovno počeli da ;traže utočište od žege na plažama i bazenima, poljska policija je apelovala na građane da izbegavaju nelegalna kupališta i ;radije se rashlade na plažama i bazenima koji imaju spasilačku službu.

Od maja kada je počela sezona udavila su se 124 Poljaka.

Najčešće je davljenje skrivio alkohol i ignorisanje rizika, a Ivona Kuc iz Glavne komande poljske policije upozorila je da bi mnoge od tih tragedija mogle da se izbegnu da žrtve nisu pile alkoholna pića i da su bile opreznije i manje rizikovale u vodi.

Voda je super, sjajno čovek može da se odmori, ali moramo da razmišljamo. Ako lakomisleno potcenimo vodu, osvetiće nam se, poručio je i Darijuš Luma iz spasilačke službe na Mazurskim jezerima.

Policija je takođe tokom vikenda pooštrila kontrole Poljaka koji upravljaju brodovima i čamcima i podsetila da je i vozačima na vodi alkohol zabranjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: