Rezolucija o Srebrenici duboko podelila BiH

Britanski predlog rezolucije o Srebrenici, o kojem će se izjašnjavati Savet bezbednosti UN, duboko je podelio građane i političku javnost u BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

22:54

Default images
Foto: Gettyimages

Suprotno bošnjačkom članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, koji je podržao britansku rezoluciju o Srebrenici, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske veruju da SB UN neće usvojiti taj dokument koji je, kako ističu, destabilizovao situaciju u BiH.

Parlamentarci se nadaju da će bar jedna od zemalja, među kojima je Rusija, iskoristiti pravo veta u Savetu bezbednosti.

Izetbegović izrazio je punu podršku britanskom nacrtu rezolucije o Srebrenici jer je, kako kaže, taj grad pretvorio u "najmračniji čas" Ujedinjenih nacija koje, po sopstvenom priznanju nisu uspele da zaštite civilno stalnovištvo uprkos svojoj obavezi.

U pismu predsedniku SB UN Džerardu van Bohemenu, Izetbegović je ocenio da je stoga više nego prikladno da SB UN oda počast žrtvama Srebrenice usvajanjem rezolucije i da "istina i pravda nisu neprijatelji mira i stabilnosti".

S druge strane, srpski član Predsedništva BiH i predsedavajući kolektivnog šefa države Mladen Ivanić, uputio je nedavno pismo ambasadorima zemalja članica SB UN, zatraživši da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici.

Ivanić je tada rekao da se na ovaj korak odlučio, jer o rezoluciji nema konsenzusa u tročalnom Predsedništvu BiH, zbog čega ne vidi ni smisao njenog sazivanja.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je važno, zbog srpskog naroda, da rezolucija ne bude usvojena.

Stevandić, naime, smatra da bi, kako je rekao, drugi to mogli iskoristiti da sadašnju, ionako lošu, situciju u BiH pogoršaju.

"Svi u BiH smo naseli na priču o rezolucijama, što nas košta daljeg napretka", rekao je Stevandić.

On napominje da je velika greška što će se politički predstavnici u BiH, umesto konsenzusa, povinovati politikama velikih zemalja.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Radovan Višković smatra da britanska rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena u Savetu bezbednosti UN jer i Rusija ima svoju rezoluciju.

"Mislim da rezolucije neće dobiti saglasnost - što bi bilo dobro. Usvajanje bilo kakve rezolucije ne bi donelo napredak BiH, nego dalje podele", rekao je Višković, preneli su banjalučki mediji.

On ocenjuje da u ovom trenutku BiH nisu potrebne tenzije.

"Prošlo je 20 godina od rata i zaista je vreme da se okrenemo pitanjima bitnim za napredak", navodi Višković i ocenjuje da izazivanje problema u BiH nikome nije od koristi.

Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović upozorava da bi usvajanje britanske rezolucije bilo pogubno.

"Već je mnogo problema prouzrokovano ovom rezolucijom da će se, bez obzira na to hoće li biti usvojena ili ne, veoma teško stabilizovati prilike na ovim prostorima", ocenjuje Stevanovićeva.

Ona smatra da političke prilike mogu biti stabilizovane samo ukoliko politički predstavnici sva tri naroda u BiH umanje tenzije i pošalju poruke pomirenja.

Šef Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović kaže da je predlog britanske rezolucije prouzrokovao ogromne političke probleme.

"Očekujem da ne bude usvojena jer je njom unesen nemir među sve ljude u BiH. Ovakve rezolucije ne doprinose pomirenju i razvoju dobrih odnosa u BiH", smatra Borenović.

On veruje da će nakon obeležavanja događaja u Srebrenici, 11. jula, političke prilike u BiH biti stabilizovane, na dobrobit svih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: