Vučić: Podržaćemo osnivanje RECOM-a

Vlada Srbije podržaće formiranje regionalne komisije koja bi ustanovila broj žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije, izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2015.

15:41

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Vučić se sastao sa predstavnicima Koalicije za REKOM, zagovaračima inicijative za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Premijer je istakao da je utvrđivanje broja žrtava neophodno kako bi došlo do nacionalnog pomirenja u regionu Zapadnog Balkana, prenosi vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Osnivanje REKOM u interesu je svih post-jugoslovenskih društava, žrtava, politika, i ponajviše u interesu budućih generacija. REKOM ima potencijal da direktno doprinese izgradnji kulture poštovanja svih ljudi koji su izgubili život ili nestali u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije“, istakla je Nataša Kandić, koordinatorka Koalicije za REKOM.

Ona je naglasila da će ova inicijativa, uz podršku vlada zemalja bivše Jugosavije, umesto brojeva ustanoviti imena žrtava, umesto licitiranja brojevima logora i zatvora, prikupiti podatke o konkretnim zatočeničkim objektima, činjenicama unaprediti obrazovanje, i stvoriti garancije da se zločini ne ponove, piše u saopštenju.

Sastanku su, kako se navodi, pored Kandićeve, prisustvovali i Zdravko Grebo, Žarko Puhovski, Dženana Karup Druško i Adiatik Kelmendi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: