Merkelova u sredu dolazi u Beograd

Nemačka kancelarka Angela Merkel boraviće 8. i 9. jula u Beogradu gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

12:43

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa Merkelovom u sredu, najavila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Merkelovoj će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, a premijer i kancelarka će se, kako je najavljeno, posle sastanka obratiti medijima.

Kako je ranije najavljeno u Berlinu, sa Vučićem je planirana i večera,dok će narednog dana na programu Merkelove biti doručak sa predstavnicima civilnog društva Srbije, a zatim i razgovor sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Poseta nemačke kancelarke biće, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova.

Uoči dolaska, Merkelova je rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak, koji čine balkanske zemlje. "Mi smo zahtevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedno sa drugim", rekla je Merkel.

"Ono što pre više godina uopšte nije bilo moguće - da se u jednoj prostoriji sedi i pregovara - danas je moguće. Ima još veoma puno da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza", rekla je ona u video-poruci uoči posete.

Kada je reč o kompromisu, Merkelova ga očekuje i od Beograda, ali i od Prištine.

"Mi razgovaramo sa obe strane i obe strane hrabrimo. Za obe strane znači: samo ako se pri tom ostvari napredak, napretka će biti i u odnosu sa približavanjem EU", rekla je ranije Merkelova.

Premijer Vučić očekuje da će Merkelova izneti teške reči oko Kosova i Metohije i nekih drugih tema, ali i "najlepše moguće reči o srpskim reformama i ekonomiji".

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da ne očekuje nove uslove, nego da Srbija bude pohvaljena kao kandidat za članstvo u EU i najavila da će otvaranje poglavlja početi do kraja godine.

Odlazeći ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm veruje da kancelarka neće u Beograd doći sa novim uslovima za Srbiju i da je jasno da je prvo potrebno primeniti Briselski sporazum, a onda sledi i otvaranje poglavlja.

Uoči posete u Beograd je stigao i novi nemački ambasador Aksel Ditman koji je poručio da EU nije potpuna bez Srbije, a da se u Nemačkoj veoma cene lično angažovanje Vučića u dijalogu sa Prištinom, kao i spremnost za regionalnu saradnju koja doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana.

Merkelova će pored Beograda, posetiti i Tiranu i Sarajevo, uz poruku da je svim zemljama zapadnog Balkana data pristupna perspektiva u za EU. "Verujemo da se samo tako mogu rešiti konflikti između tih zemalja. I, pri svim teškoćama koje još uvek imamo, postoji napredak", ocenila je ona.

Merkelova se u video-poruci uoču balkanske turneje osvrnula i na prošlogodišnju posetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu, istakavši da to predstavlja znak nade i podsetila da je Nemačka prošle godine organizovala konferenciju o zapadnom Balkanu, dok će ove godine ta konferencija biti održana u Austriji.

"Obe zemlje, Albanija i Srbija, rade veoma aktivno, da bi se ciljevi te konferencije i ostvarili", rekla je Merkel i dodala da se kroz te praktične, male korake može doći do toga da se napetosti razgrađuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: