Vučić: "Hvala" Englezima i ostalima

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je je da Srbija neće dozvoliti nikome da je gazi i poručio svima koji to pokušavaju da im to neće biti dozvoljeno.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.07.2015.

12:28

Default images
Foto: Tanjug

"To vam nećemo dozvoliti ma kako da se zovete i ma kako da ste jaki", rekao je Vučić.

Iako Vučić nije precizirao o kome je govorio, na kraju se ironično zahvalio "Englezima i svima ostalima na velikom prijateljstvu".

"Srbiju da zgazite nećete i to vam poručujem odavde iz centra Srbije iz Šumadije jer Srbiju ćemo umeti da štitimo" rekao je Vučić na otvaranju mosta u Blaznavi.

Kako je rekao, u poslednje vreme neki su rešili da različitim rezolucijama ponovo stavljaju beleg onih koji treba da se stide prošlosti.

"Mi Srbi svoju veličinu pokazujemo i time što smo u stanju da se poklonimo i tudjim žrtvama onako kako i pred svojim, pred stotinama hiljada pogunulih u svim otadzbinskim ratovima. Ali nemojte da nas terate da se osećamo poniženo zato što smo Srbi i zato što smo se junački borili za svoju slobodu" rekao je Vučić.

Srpski premijer je naveo da će se Srbija štiti svojim znanjem i pameću, marljivošću.

"A oni koji misle da je dovoljno da zaprete i kažu da smo mi Srbi valjda jedini krivi za ono što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije i da zaboravimo i Jasenovac i Jadovno i sva srpska stratišta, u suštini samo govore i pokazuju ko je izazivao mnoge stvari na tom prostoru", rekao je Vučić.

On je podvukao da moramo da radimo još više, da radimo i trudimo se još više da napravimo uspešniju, ekonomski bogatiju Srbiju da bi imali još veću političku snagu da bi mogli da im se suprotstavimo i kažemo da će 99,99 odsto časnih i poštenih Srba nositi sa ponosom crveno-plavo-beli barjak svuda.

"A vama Englezi i svima ostalima hvala na velikom prijateljstvu koje ste nam pokazali, hvala vam mnogo na tome, a mi Srbi čuvaćemo sebe i svoj obraz jer samo sami sebi možemo obraz da ukaljamo", poručio je Vučić.

Ponovio je da poštujemo sve druge žrtve i pokazujemo time da se razlikujemo od drugih koji nikada nisu hteli da odaju počast nijednoj srpskoj žrtvi.

"I to je ono u čemu se razlikujemo" naglasio je premijer.

"Mi ćemo u potpunosti pobediti"

Vučić je rekao da će britanska rezolucija o Srebrenici uticati na Srbiju i region bez obzira na ishod glasanja u Savetu bezbednosti UN, ali da će svaki pokušaj urušavanja Republike Srpske naići na otpor Srbije.

Vučić je dodao da će srpski narod ostati ponosan, ekonomski ojačati zemlju i "u potpunosti pobediti".

"Ako rezolucija ne bude izglasana to bi bila dobra vest za Srbiju i region. Ako bude izglasana to će biti teška vest, ali borićemo se, izgradićemo još mostova i fabrika, ekonomski ćemo ojačati zemlju i siguran sam u potpunosti pobediti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara šta očkeuje od predstojeće sednice SB UN.

Premijer je dodao da je Srbija mala zemlja, da nema prava da očekuje nešto od velikih sila, već samo od sebe, svoje vlade i naroda.

"Predstavljaćemo se kao Srbi, nećemo ni od koga kriti kome pripadamo jer nismo krivi. Pogotovo nije krivo 99,99 odsto Srba kojima bi neko lepio etiketu kolektivne krivice", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara koja je politička pozadina donošenja rezolucije Velike Britanije, Vučić je rekao pošto samo na tome insistiraju, a drugo ih ne zanima, nedvosmisleno je da imaju političku nameru da to zloupotrebe.

Dodao je da ostaje da se vidi da li će to dovesti do dodatnih pritisaka na Republiku Srpsku, a kasnije i na Srbiju.

"U svakom slučaju, znaćemo kako na to da odgovorimo - radom i marljivošću. I do sada se nismo plašili da tako moćnoj sili kažemo da se ne slažemo sa njom i da ne mogu da nas nateraju da prihvatimo da sebe ponižavamo ako oni već hoće da nas ponižavaju", rekao je Vučić.

Premijer je dodao da će otpor Srbije britanskoj rezoluciji o Srebrenici biti politički miran, kao i svaki pokušaj urušavanja i uništavanja Republike Srpske.

"Srbija je dužna po Dejtonskom sporazumu da štiti Republiku Srpsku i taj psoao ćemo obaviti čuvajući mir i stabilnost u regionu", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: