Nemački političari: Veoma težak rezultat u Grčkoj

Nemački političari u prvim reagovanjima na ishod referenduma u Grčkoj,ocenili su da je to težak rezultat i da su sada loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.07.2015.

21:01

Default images
Foto: Thinkstock

Prema najnovijim podacima, Grci su većinski rekli "ne" predloga EU i MMF.

Zamenik šefa poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije u Bundestagu Karsten Šnajder ocenio je da će grčko "ne", koje se nazire na referendumu, biti "veoma, veoma težak rezultat" i da to dovodi u pitanje da li se sa grčkom vladom uopšte dalje može pregovarati.

"Ne znam kako se uopšte još može naći "najmanji zajednički imenilac", rekao je Šnajder, koji je među prvim nemačkim političarima komentarisao preliminarne zvanicne rezultate, na osnovu 30 odsto izbrojanih glasova, prema kojima vodi opcija protiv predloga EU i MMF.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Grcke, saopšteno je da je "Oxi" (ne) na referendumu zaokružilo 60,69 odsto biraca.

Na drugoj strani, 39,31 odsto Grka zaokružilo je "Nai" (da).

Zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Ralf Brinkhause ocenio je da sada postoje loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj.

"Kod nas je uvek važila i važi deviza: Pomoć u zamenu za reforme. Ako grčka vlada ne izvodi reforme i ako sada ima pokriće naroda za to, onda će zaista biti teško da se dalji paketi pomoći pokrenu", rekao je Brinkhaus.

Mihael Fuks, visoki funkcioner nemačkih konzervativaca, izjavio je Rojtersu da je grčki premijer Aleksis Cipras izazvao "katastrofu".

"Veoma žalim zbog rezultata. Cipras je izazvao katastrofu i sada će morati da vidi kako da pokupi krhotine. Nema šanse da se rešenje postigne za 48 sati", rekao je Fuks.

Šef opozicione nemačke partije Zeleni Džem Ezdemir naglasio je zabrinutost zbog grčkog "ne" koje se nazire.

On je rekao da će problemi visoko zadužene Grčke i onako i dalje ostati problemi Evrope.

"Grčka jednostavno ne može da "odskoči" od Evrope", rekao je Ezdemir.

Nemačka kancelarka Angela Merkel sutra će posetiti Pariz i o Grčkoj razgovarati sa predsednikom Fransoa Olandom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: