Nervoza u Grčkoj, glasač udario kameru Tanjuga

U Grčkoj je prisutna nervoza zbog referenduma, što se, kako prenosi Tanjugov izveštač, vidi i po tome što mnogi građani koji ne žele ni da izađu referendum.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

15:59

Default images
foto: Beta/AP

To je bilo uočljivo i po tome što je ekipa Tanjuga doživela i manji incident ispred jednog birališta, gde je jedan glasač, zamoljen za izjavu, rukom udario u kameru.

On je posle rekao da je mislio da se radi o nekoj grčkoj medijskoj kući, i dodao da su glasači izloženi velikom pritisku. Kada je, međutim, čuo da se radi o srpskoj novinskoj agenciji, izvinio se za svoje ponašanje.

Odziv građana Grčke na referendumu o predlogu međunarodnih poverilaca, mogao bi dostići dve trećine, značajno iznad traženog procenta da bi ishod tog izjašanjavanja bio validan, procenjuju grčki mediji. Ta procena, koju je prenela agencija ANA-MPA, znači da bi odziv bio na nivou januarskih izbora, na kojima je pobedila Siriza, kada je na birališta izašlo 65 odsto glasača.

Da bi referendum bio validan, odziv mora bi veći od 40 odsto.

Izjašnjavanje građana počelo je u 7 sati. Birališta će biti otvorena do 19 sati po lokalnom vremenu (18 sati po srednjoevropskom), a prvi preliminarni rezultati se očekuju dva sata kasnije.

Na referendumu pravo glasa ovaj put neće moći da ostvare pripadnici dijaspore u inostranstvu, već za glasanje moraju da dođu u domovinu, a po prvi put glasaju i lica od 18 godina.

Građanima je olakšano izlaženje na birališta i činjenicom da se od 29. juna do sutra ne plaća gradski prevoz u Atini, kao i putarina na glavnim autoputevima, dok je železnica putnicima izašla u susret jeftinijim kartama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: