Crveni tepih za vijetnamskog lidera u Vašingtonu

Predsednik Komunističke partije Vijetnama Ngujen Fu Trong će se kao de-fakto vođa svoje zemlje sastati sa predsednikom SAD Barakom Obamom u Vašingtonu.

Izvor: Beta/AP

Nedelja, 05.07.2015.

10:47

Default images

Ngujen Fu Trong nema nikakvu zvaničnu fuknkciju u vladi, ali, kako ocenjuje Asošiejted pres, ne iznenađuje to što će upravo on otići u posetu SAD, na sastanak sa američkim predsednikom.

Trongu u čast biće upriličena svečana večera u organizaciji Američke privredne komore - bastiona američkog slobodnog preduzetništva.

Ekonomski imperativi doveli su SAD i Vijetnam, pre 20 godina, do normalizacije odnosa, a ti imperativi su ključ daljeg razvoja odnosa.

Predsednik SAD Bil Klinton je 11. jula 1995. godine proglasio normalizaciju odnosa između nekadašnjih ratnih neprijatelja, pošto je prethodno ukinuo ekonomske sankcije Vijetnamu.

Sankcije su uvedene 1975. godine pošto su ratnu pobedu u Vijetnamu odneli komunisti, a SAD se povukle iz te zemlje.

U međuvremenu, ogorčenost na obe strane je ustuknula pred pragmatizmom. Socijalističkim planerima u Vijetnamu bila je potrebna pomoć da pokrenu ekonomiju, a američki poslovni krugovi su ocenili da im je bolje da uđu na vijetnamsko tržište pre konkurencije iz Azije i Evrope.

Odnosi su sada prijateljski, ali ne i intimni, a američki zvaničnici žele da oni budu bolji.

Trong je svoj odlazak u SAD, najavljen za utorak, nazvao "istorijskom posetom".

On očekuje da će Obama ove godine uzvratiti posetu, mada Bela kuća to nije potvrdila. Vijetnam je nervozan zbog kineskog ekspanzionizma u Južnom kineskom moru pa, kako ocenjuje Asošiejted pres, ne bi imao ništa protiv da SAD pribegnu oštrijoj retorici prema vlastma u Pekingu.

"Verujemo da SAD, kao jedna od vodećih svetskih sila i članica Saveta bezbednosti UN, ima veliki interes i odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u svetu, naročito u azijsko-pacifičkom regionu", izjavio je Tong za AP.

Koristeći pažljivi diplomatski jezik, Tong je izrazio nadu "da će SAD nastaviti da koriste adekvatan jezik i poduzimaju adekvatne poteze kao doprionos mirnom rešenju sporova (u Južnom kineskom moru) u skladu sa međunarodnim pravom, kako bi se očuvali mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu i u svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: