Cipras: Narod odlučan, uzima sudbinu u svoje ruke

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini u evrozoni.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.07.2015.

10:25

Default images
Foto: Tanjug, AP

Kako navodi, građani će se izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

"Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini.

Cipras je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

Dolazak Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i celog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.
Foto: Tanjug, AP
U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu sa poveriocima, koji predvidja dodatne restriktivne mere štenje u zamenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede.

Biračka mesta otvorena su jutros nešto posle sedam sati po lokalnom vremenu, a gradjani će moći da glasaju do 19 sati.
Foto: Tanjug, AP
Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom (EU) i Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.
Foto: Tanjug, AP
Na referendumu pitanje glasi "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i Medjunarodni monetarni fond na sastanku Evrogrupe 25. juna i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.
Foto: Tanjug, AP
Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja gradjana, a premijer Aleksis Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Osim toga, grčki predsednik Prokopis Pavlopulos pozvao je Grke da ostanu ujedinjeni bez obzira na ishod referenduma.
Foto: Tanjug, AP
"Ovaj dan pripada samo građaninu, koji je pozvan da, u skladu sa njegovom savešću i isključivo vođen najboljim nacionalnim interesima, odluči o budućnosti naše zemlje i našeg naroda", izjavio je Pavlopulos posle glasanja u jednoj osnovnoj školi u Atini, javlja grčka novinska agencija ANA.

"Bez obzira na ishod, mi imamo obavezu da težak put sutrašnjice gazimo uz apsolutno jedinstvo. To je nešto što su naši preci radili u ključnim vremenima i to je naša obaveza danas. Mi ćemo stoga nastaviti svi zajedno", poručio je Pavlopulos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: