10 miliona Grka odlučuje o svojoj sudbini

Širom Grčke jutros u sedam sati po lokalnom vremenu otvorena su biračka mesta na kojima će se oko 10 miliona građana izjasniti na referendumu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.07.2015.

09:16

Default images
Foto: Beta, AP

Grci biraju da li prihvataju dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za stranu finansijsku pomoć za spasavanja privrede.

Biračka mesta biće otvorena od sedam sati jutru po lokalnom vremenu (šest po srednjoevropskom) do 19 sati, a prvi rezultati očekuju se oko 21 uveče.

Kolevka demokratije se tako po ko zna koji put našla se pred istorijskim pitanjem.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF na sastanku Evrogrupe 25. juna 2015. i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".
Foto: Tanjug, AP
Upisano je 9.855.029 birača koji će se izjašnjavati na 19.159 biračkih mesta širom Grčke, a kao i do sada Grci iz dijaspore moraju da se vrate u zemlju ukoliko žele da glasaju.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim vladama, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, inicirao je grčki premijer Aleksis Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Prema podacima grčkog ministarstva finansija, ukupan iznos duga Grčke na dan 1. april ove godine, iznosio je 312,7 milijardi evra.
Foto: Tanjug, AP
Znatan njegov deo - 184 milijarde, otpada na Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) - 131 milijardu, kao i na vlade zemalja evrozone, uključujući Nemačku, Francusku, Estoniju, Slovačku.

Grčka je dužna i 27 milijardi evra Evropskoj centralnoj banci ECB i 21 milijardu MMF.

Uoči referenduma, objavljeni su rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije Ipsos, po kojima bi 44 odsto građana prihvatilo uslove međunarodnih kreditora, dok se 43 odsto tome protivi. Približno 12 odsto građana bilo je neopredeljeno.

U Grčkoj su 24 sata pre održavanja referenduma zabranjena sva okupljanja i objavljivanja anketa, a da bi se ljudi ohrabrili da glasaju biće uvedeni popusti na autobuske, vozne i avio-karte na domaćim linijama.

Poslednji put Grci su na referendumu glasali pre 41 godinu, 1974, kada su odbacili obnavljanje monarhije posle pada hunte "crnih pukovnika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: