"Ne dati Kosovu drugu priliku za sud za OVK"

Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je da zvaničnoj Prištini ne bi trebalo dati drugu priliku da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.07.2015.

11:58

Default images
Foto: Beta

Osim toga, on je naveo da bi sud trebalo da formira Savet bezbednosti UN-a.

Jablanović je u izjavi Tanjugu podsetio da Srbima nikada nije data druga šansa i da misli da bi bilo pogrešno ako međunarodna zajednica da drugu priliku Prištini da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK.

On je ocenio da je Savet bezbednosti UN-a instanca koja može da osnuje Specijalni sud za ratne zločine "po mnogo merodavnijim kriterijumima", istakavši da će sud sigurno biti osonovan.

“Sud će sigurno biti osnovan, ja da se pitam ne bih im dao drugu šansu jer je velika šansa prokockana, srpske žrtve su pale 1998. i 1999. godine i nijedan sud ih neće vratiti, tako da ne treba da srljamo u izglasavanje nekih nepovoljnih rešenja”, rekao je Jablanović.

Odgovornost za neuspostavljanje Specijalnog suda leži isključivo na stranci Hašima Tačija, jer su njegovi poslanici izvršili opstrukciju prilikom glasanja. Da li je to bilo planirano ili ne, našse nije da ulazimo u to, kayao je predsednik Srpske liste.

On je ocenio da je Skupština Kosova napravila veliki debakl u sopstvenom dvorištu ne uspevši da izglasa zakone i ustavne amandmane, što je bila međunarodna obaveza vlasti u Prištini.

“Sama činjenica da Skupština nije izglasala nacrt zakona o Specijalnom sudu i amandmane govori o tome da ne postoji spremnost i volja političkih lidera kosmetskih Albanaca i njihovih predstavnika u Skupštini Kosova da priznaju da su se na Kosovu desile i srspke žrtve, da su stradale pod teškim zločinima u krvavom piru OVK”, naglašava Jablanović.

On je dodao da je došlo vreme da se taj pir istraži, da se zločini imenuju i zločinci kazne.

“Poslanici Srpske liste su podržali izglasavanje ustavnih amandmana ali to nije bilo dovoljno”, naveo je Jablanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: