Kako se srpski templari brinu o Kosovu?

U Kući kralja Petra na Senjaku obavljena je investura, odnosno obred primanja novih članova u Red vitezova templara Srbije, prenose “Večernje novosti”.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

16:31

Default images
Foto: Thinkstock

Osim toga, posle obreda u zdanju bivšeg srpskog monarha i templara javnosti je predstavljen prvi broj lista “Templar”.

Na promociji je učestvovalo šezdesetak templara, njihovih simpatizera i gostiju iz zemlje i inostranstva. Time su srpski templari prvi put javno predstavili istoriju svog reda.

“Mi se ne krijemo. Nismo tajno društvo, jer smo registrovani kao udruženje građana. Radimo tiho i u diskreciji, jer naš cilj je pomoć i saradnja sa ljudima dobre volje, a ne pokazivanje u javnosti. Mi srpski templari negujemo tradiciju srpskog viteštva iz vremena Nemanjića, ali umesto mača koristimo plašt, crveni ravnokraki krst i reči “, ističe Dragutin Zagorac, starešina reda.

Red vitezova templara Srbije osnovao je 2000. godine u Beogradu Veliki priorat Austrije, a prva velika investitura i svečana ceremonija osnivanja Velikog priorata Srbije održana je u manastiru Rajinovac.

Templari Srbije su autonomni sastavni član svetske organizacije sa još jedanaest Velikih priorata iz Austrije, Finske, SAD, Francuske, Italije, Engleske i Velsa, Meksika, Kanade, Nemačke i Grčke. Danas Veliki priorat Srbija ima blizu 200 članova, uključujući komanderije u Crnoj Gori i na Kipru.

“Naš puni i zvanični naziv je Vrhovni vojni red Jerusalimskog hrama. Deo smo svetske organizacije koja ima oko 10.000 članova u 40 država i svoju stolicu u UN i Svetskom savetu crkava. Naši vitezovi su ugledni ljudi, članovi Vlade Srbije, poslanici Narodne skupštine, članovi Vlade Vojvodine, diplomate, umetnici, profesori, biznismeni, pripadnici BIA i Vojske Srbije”, ističe veliki prior Dragutin Zagorac.

Međutim, kako “Novosti” ističu, Zagorac nije hteo da otkrije njihova imena.

Kako navode, srpski templari nisu masoni, sa kojima ih često porede i njihov Red vitezova templara nije ni crkva, ni fundamentalistička grupa, ali ni misionarska organizacija. “Ne pružamo duhovno usmerenje, niti osuđujemo one koji slede druge puteve vere. Mi nismo ‘krstaši’ savremenog doba”, dodaje Zagorac.

Istorijski gledano, templari su zaštitnici hrišćanstva, zbog kog su nekad davno vodili krstaške ratove. Danas je suština delovanja srpskih templara zaštita hrišćanstva i milosrđe, dodaju “Novosti”.

Tim povodom srpski templari su objavili Deklaraciju o zaštiti hrišćanske kulture na Kosovu i Metohiji i Izjavu o potrebi efikasnije zaštite hrišćanskih stradalnika u kriznim žarištima sveta i prevenciji verski motivisanog nasilja.

“Pomažemo svim ljudima u nevolji, bez obzira koje nacije i vere bili. Pri tom sarađujemo sa Vladom Srbije, sa Crvenim krstom Srbije, sa centrima za socijalni rad i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Već osam godina realizujemo program povremenih roditelja zanemarene dece iz Centra za socijalni rad Beograda. Uzimamo mališane kod sebe kući i provodimo vikende sa njima, da bi osetili čari i ljubav porodice”, ističe Zagorac.

Dokument koji su o Kosmetu usvojili srpski templari biće razmatran na Velikom magistralnom veću, a potom će svetski templari Deklaraciju o KiM poslati u UN.

Organizacija Red vitezova templara Srbije prva je članica svetskog Vrhovnog vojnog reda Jerusalimskog hrama iz jedne pravoslavne zemlje.

Njeno rukovodstvo čine veliki prior Dragutin Zagorac, ugledni biznismen, njegovi zamenici Milan Lajhner i Zoran Radman, veliki maršal Petar Boračev i veliki sekretar Nenad Mihajlović.

Srpski templari se okupljaju u svom hramu u Beogradu, u manastiru Velika Remeta, u dvorcu Fantast i Soko-gradu. Red se izdržava od članarine i donacija svojih članova i simpatizera. Sami finansiraju obrede, aktivnosti i izdavanje svog časopisa.

Među značajnim ličnostima koje su direktno povezane sa templarima su raški župani Uroša Prvi Vukanovića i Stefan Nemanja, car Dušan, kraljevi Petar i Aleksandar Karađorđević, ističu “Novosti”.

Osim toga, kako navode, kneginja Jelisaveta Karađorđević je rado viđen gost srpskih templara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: