Vreo talas stiže u Srbiju, kako se suočiti sa njim

I dok je zapadna Evropa već pogođena vrelim talasom koji je stigao iz Afrike, visoke temperature u našu zemlju tek stižu.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

16:32

Default images

Istraživali smo kako se građani Srbije nose sa velikim vrućinama i na koje savete lekara je neophodno obratiti pažnju.

Ulice većih gradova u Srbiji su poluprazne, uz tek po nekog prolaznika. Pitali smo ih na koje načine se bore sa visokim temperaturama.

“Užasno!“

“Penzioner sam, pa sedim u kući, ali sam morala da izađem.“

“Pijemo vodu, hladimo se i odmah idemo kući u hladovinu da odmaramo.“

“Ne strahujem od vrućina, leto je, tako treba da bude valjda.“

Obavezna flašica sa vodom, vitamini, laganija garderoba, ishrana i smanjenje fizičkih napora. Samo su neki od najvažnijih saveta koje lekari svakodnevno upućuju građanima. Meteorolozi kažu da će narednih dana biti još toplije, a uz tako visoke temperature moguć je i povećan broj intervencija Hitne pomoći na terenu.

“Ono što bi bilo dobro, da osobe koje su osetljive na vremenske prilike, tu pre svega spadaju starije osobe, gojazne osobe, osobe koje uzimaju alkohol, osobe koje imaju endokrinološko oboljenje, starije i hronični bolesnici, da se ipak pridržavaju ovoga, jer mlađi organizam može bolje da podnese ove visoke temperature“, kaže portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

Iz Hitne pomoći dobili smo i savet kako pomoći osobi koja je kolabirala usled visokih temperatura.

“Ukoliko se desi da neko kolabira, što najčešće nazivamo kratkim gubitkom svesti, ne mora čak da bude ni potpun, ali osoba padne, ne treba je dizati sa podloge, treba je ostaviti u ležećem položaju, raskomotiti oko vrata, oko pojasa, politi hladnom vodom, ukoliko to imamo. U svakom slučaju hladiti, jer osnovnoi princip kod visokih temperatura, i termičkog fizičkog dejstva sunca i toplote je upravo hlađenje“, savetuje Macura.

Iz RHMZ kažu da osveženje u vidu kiše u severne predele naše zemlje stiže u četvrtak 9.jula, najpre u severnim predelima, a pad temperature za 5 do 8 stepeni u celoj zemlji ocekuje se u petak i subotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: