"Pitam se u kom veku mi živimo"

Na samo kilometar od Gružanskog jezera, mestani Šumadijskog sela Pajsijević nemaju vodu.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

16:27

Default images

Svaka nova opštinska vlast im je obećavala rešavanje vodosnabdevanja. Od tada su prošle decenije, a meštani i dalje čekaju da iz njihovih slavina poteče voda.

Strmim putem, Olga Jovanović iz Pajsijevića, svakodnevno više puta silazi da zahvati vodu s izvora Grujovac, koju koristi kao tehničku vodu.

Za piće kupuje flaširanu vodu, a ekipi B92 se požalila da se oseća kao da živi u srednjem veku.

“Moram da dođem da donesem vodu da bismo se okupali. To već traje... Ja sam ovde već 40 godina. To tako traje. I moje sam dete tako odgajila i sad tako gajim i unučice. I pitam se u kom veku mi živimo“, kaže Olga.

Porodica Pantović je rasprodala stoku. Nema vode kojom bi je pojila. Bašta održavaju zahvaljujući čestim kišama, a kućne poslove s mukom obavljaju.

“Bedno se osećam kada perem na ruke s mojih osamdeset godina. A imam i mašinu, imam sve“, navodi Ljubica Pantović.

Tomislav Pantović je iskopao bazen u koji se sliva kišnica kojom održava gazdinstvo.

“Platio sam bager 150 evra da bi iskopao to, da bi se snabdevao vodu za stoku, za voće, za povrće, za baštu“, kaže Tomislav.

Paradoks je da Pajsijević ima fabriku za preradu vode, rekli su nam iz Mesne zajednice.

“I to jedna ozbiljna fabrika koja snabdeva dvesta do trista hiljada stanovnika. Grad Kragujevac koristi tu zdravu pijaću vodu, a ti ljudi koji tu žive tik uz jezero na kilometar nemaju obezbeđenu vodu“, navodi Dragan Vujović iz Mesne zajednice.

Projekat vodosnabdevanja, vredan 20 miliona dinara, je mrtvo slovo na papiru već četiri godine. Smenjivanjem vlasti na njega se zaboravilo. Sve će morati iznova da se radi.

“Projekat može da prođe određenu reviziju i verovatno će proci, jer došlo je do promena odgovarajućih cena, a i došlo je do izmena određenog materijala. Došao je savremeniji, bolji“, ističe zamenik predsednika opštine Knić Borislav Bušarac.

Opstina Knić će ponovo tražiti dozvole za vodosnabdevanje od državnih institucija, a dve trećine sela Pajsijević će i dalje čekati na mlaz vode u njihovim domovima. Gružansko jezero je na kilometar od sela, a meštani još uvek na obramici nose vodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: