Građani Novog Sada protiv garaže i seče drveća

Građani Novog Sada, koji stanuju u okolini Muzeja Vojvodine pokrenuli su peticiju za očuvanje te zelene površine i protiv izgradnje garaže na ovoj lokaciji.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

00:45

Default images
Foto: Beta

Skupština grada je 25. juna usvojila izmenu Plana generalne regulacije, na osnovu koje se predviđa izgradnja javne garaže na zelenoj površini, a već posle nedelju dana počela je seča drveća, navodi se u saopštenju Građanske inicijative za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine u Novom Sadu.

Građani okupljeni oko ove inicijative pozivali su sve da im se pridruže u zaštiti zelene površine i potpisu peticiju u Mesnoj zajednici Dunav.

"Uprkos tome što je kompleks Muzeja i Arhiva Vojvodine proglašen za spomenik kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada izdao je saglasnost za izgradnju javne garaže u zaštićenoj okolini kulturnog dobra od velikog značaja", upozorili su iz ove inicijative.

Park u kome je planirana garaža čini deo starog jezgra grada u kome se, pored Muzeja Vojvodine, nalazi i Muzej savremene umetnosti.

"Smatramo da plan koji bi omogućio uništenje zelene površine sa stablima starim više od 60 godina, zarad izgradnje javne garaže, ne može biti opravdan. Namera da se umesto parka postavi garaža sada se već može posmatrati kao tendencija vlasti da malobrojne zelene površine grada zameni profitom", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: