Protiv ID nije dovoljna samo vojska

Konflikt Izraela i Palestine, trenutno je u senci terorističkih napada Islamske države.

Izvor: B92

Subota, 04.07.2015.

16:25

Default images

Ipak, to je sukob koji će zbog svoje prirode, nažalost ponovo biti aktuelan u budućnosti, smatra Amira Has, dopisnica prestižnog dnevnog lista izraelskog Haaretz.

Ona je za B92 govorila o konfliktu Izraela i Palestine, ali i o globalnoj opasnosti koju predstavlja Islamska Država.

Decenije će biti potrebne da bi se sanirala šteta i posledice delovanja Islamske države, a čak i tada stvari više ne mogu da se vrate na ono kako je nekada bilo, Regrutovanje mladih je najveća snaga Islamske države.

"Jasno je da postoje mladi koje to privlači. Ja se samo pitam, s kakvom prazninom su se suočili u svojim životima, da bi ih privukla ID. Za nas je teško što ne znamo koji je njihov krajnji cilj. Ali definitivno u njihovoj izobličenoj interpretaciji Islama postoji nešto privlačno mladima u Evropi i sa ovih prostora.

Situacija se ne sme shvatiti olako, potrebno je pronaći adekvatan odgovor delovanjima ID.

"Trebalo bi da budemo zabrinuti povodom ID, ali smatram da odgovor koji im se šalje, ne sme biti samo vojni i represivan, već se moramo zapitati čime oni privlače mlade i kojim još sredstvima osim slanja vojske im se može suprotstaviti.

Trenutno primirje između Izraela i Palestine izgleda kao zatišje pred buru.

"Izrael se trenutno oseća sigurno zbog nemilih događanja i smatraju da je za Palestinu najbolje da bude pod izraelskom zaštitom i kontrolom, a sve čine zbog navodnog sprečavanja širenja nasilja sa drugih mesta. Ipak, mislim da će to kratko trajati, jer su Palestinci, narod koji nikada ne zaboravlja da je okupiran i da su im uskraćena ljudska i građanska prava".

Amira Has je rođena u Jerusalimu. Krajem osamdesetih godina pridružila se redakciji Haaretz-a kao dopisnica za Okupirane teritorije.

Tokom tog perioda tri godine je živela u Gazi, a to iskustvo joj je poslužilo kao osnova za njenu već čuvenu knjigu “Drinking the Sea at Gaza”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: