Šta kaže grčki penzioner čija je slika obišla svet

Penzioner sa slike koja je obišla svet, a na kojoj se vidi on kako plače ispred banke u Atini, navodi da nije mogao da podnese da vidi svoju državu u rasulu.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2015.

14:48

Default images
Foto: Beta, AP

Bezuspešno je stajao u redu ispred tri banke u Solunu u nadi da će podići penziju za svoju suprugu. Pošto mu je u četvrtoj rečeno da to ne može da učini, rasplakao se.

Fotografija na kojoj on sedi ispred banke i otvoreno plače iz očaja, dok na zemlji kraj njega leže njegove štedna knjižica i lična karta, zabeležio je fotograf francuske agencije, kao ilustraciju patnji običnih građana Grčke zbog krize u zemlji.

"Nisam mogao da podnesem da vidim svoju državu u ovakvom rasulu", rekao je penzioner Giorgos Čacifotijadis za AFP, objašnjavajući svoje suze.

"Zato sam se osetio tako slomljeno, više nego zbog svojih ličnih problema", dodao je on. Čacifotijadis i njegova supruga, proveli su, poput mnogih Grka sa severa te zemlje, više godina u Nemačkoj, gde je on radio "veoma naporno" u rudniku uglja, a kasnije u livnici, navela je francuska agencija.

Upravo iz Berlina, koga mnogi u Grčkoj krive zbog tvrdog stava u zahtevu za većim merama štednje u zamenu za paket međunarodne pomoći, Čacifotijadis prima penziju svoje supruge.

"Vidim svoje sugrađane kako mole za nekoliko centi da kupe hleb. Vidim sve više i više samoubistava. A ja sam osetljiv čovek. Ne mogu da podnesem da vidim svoju državu u ovoj situaciji", rekao je Čacifotijadis.

"Evropa i Grčka su pravile greške. Mi moramo da pronađemo rešenje", naveo je on.

Ovaj grčki penzioner, međutim, oseća da sam može da učini malo da promeni situaciju i čak nije siguran da će izaći da glasa na referendumu o zahtevima međunarodnih kreditora u nedelju, s obzirom da je glasačko mesto udaljeno oko 80 kilometara.

"Nemam novca da odem tamo, osim možda ako me deca odvezu svojim kolima", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: