Obeležen dan stradanja Srba u Podrinju

Polaganjem venca na spomen-krst stradalim Srbima u Podrinju, na groblju u Bratuncu obeležen dan stradanja Srba.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2015.

19:48

Default images

Parastos i pomen ubijenim i poginulim Srbima održan je na gradskom groblju u Bratuncu, a vence i cveće na spomen-krst stradalim Srbima u Podrinju položili su predsednik RS Milorad Dodik i ministar za rad, Aleksandar Vulin.

Vence su takođe požile delegacije Skupštine Republike Srpske, izaslanik predsednika Predsedništva BiH, i mnoge druge visoke državne i verske delegacije.

Dan stradanja Srba u Podrinju obeležen je u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Na području Bratunca, Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Vlasenice, Osmaka i šireg područja srednjeg Podrinja i Birča, u toku odbrambeno-otadžbinskog rata, nastradalo je 3.500 Srba, a bez jednog ili oba roditelja ostalo je 800 dece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Na Petrovdan 1992. muslimanske snage pod komandom Nasera Orića upale su u srpska sela Zalazje, Biljača, Sase i Zagone i ubile i izmasakrirale 69 srpskih civila, više od 70 ranili, a 19 se vode kao nestali.

Na području opština Srebrenica, Zvornik, Milići, Bratunac, Vlasenica i Osmaci u toku rata stradalo je najmanje 1.300 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području srednjeg Podrinja i Birča stradalo ukupno 3.267 Srba.

Napadi su uglavnom izvođeni na najznačajnije pravoslavne praznike - na Božić, pravoslavnu Novu godinu, đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan. Od maja do decembra 1992. godine u napadima muslimanskih snaga uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici, Bratuncu i Skelanima.

U tom perodu je samo na području Srebrenice napadnuto 21 srpsko selo u kojima je ubijeno više od 400 srpskih civila, a u napadu na 22 srpska sela opštine Bratunac ubijeno je najmanje 560 srpskih civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: