"Zatvoreno pitanje Sutorine, sporazum uskoro"

Crna Gora i Bosna i Hercegovina zatvorili su pitanje Sutorine , izjavio je crnogorski predsednik Filip Vujanović.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2015.

23:05

Default images

On je naveo da je sada je samo pitanje vremena kada će biti potpisan sporazum o razgraničenju dve države.

Vujanović, koji je u Trebinju imao neformalni sastanak sa predsedavajućim Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, dodao je da u saradnji Crne Gore i BiH nema više otvorenih pitanja.

"Dakle, zatvorili smo pitanje Sutorine. Sada je samo pitanje vremena kada ćemo potpisati sporazum i mislim da je naša saradnja u svim oblastima, saradnja otvorenih mogućnosti koju zajednički treba da iskoristimo", rekao je Vujanović novinarima posle sastanka.

Prema njegovim rečima, na sastanku je konstatovano da treba podržati ono što je započeto u Berlinskom procesu i ono što je dogovoreno u Briselskom sporazumu predsednika vlada.

"Tu mapu zajedničkih projekata regiona apsolutno treba ohrabriti i iz Sarajeva i iz Podgorice i obezbediti da se projekti koje Evropska unija podržava što pre realizuju. To znači da u oblasti putne infrastrukture, Crna Gora i BiH imaju zajedničke interese", naglasio je Vujanović, dodajući da isto važi i za oblast energetske infrastrukture.

"Ivanić je govorio o projektu hidroenergetske strukture koja je zaista izvanredan potencijal i Crne Gore i BiH, Republike Srpske i Crne Gore, ali i Srbije i mislim da u trojnom odnosu tri Vlade, Crne Gore, Srbije i BiH treba razgovarati o hidroenergetskim potencijalima koji bi se maksimalno iskoristili", rekao je Vujanović.

U tom smislu, kako je objasnio, u Crnoj Gori postoji raspoloženje da se uz jedan dobar projekat ekološkog ispitivanja tog prostora Buk - Bijela razmotri u okviru generalnog odnosa hidroenergetskih potencijala.

"Time se stvara mogućnost da BiH kao veliki potencijali izvoznik struje, jednako i Srbija, preko Crne Gore sa svojim potencijalima realizuje izvoz prema Italji. I svi zajedno imamo mogućnost da iskoristimo svoje potencijale, posebno hidroenergetske u svakom svom sadržaju", rekao je Vujanović.

On je dodao da je sa Ivanićem razgovarao i o projektima putne infrastructure.

"Vrlo je važan put kroz Šćepan polje, koji, kao što znate, nije ni bezbedan i da bi se morao unaprijediti i mnogo zavisi od ovog projekta korišćenja hidroenergetskih potencijala", rekao je Vujanović.

Kako je ocenio Ivanić, Crna Gora i BiH, ali i Srbija, imale bi koristi od projekata na Drini, prenela je RTCG.

"Zaista očekujemo da se i u Crnoj Gori još jednom razmotri pitanje deklaracije kojom je Buk-Bijela svojevremeno dovedena u pitanje i to bi trebalo razrešiti iz više razloga - zbog ukupnog potencijala i zbog potrebe da se konačno završi i taj put koji bi trebalo da ide prema Plužinama", rekao je on.

Ivanić je zaključio da se tako, na neki način, konačno i dve zemlje povežu i na pravi način u duhu istinskih evropskih vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: