Povodom Dana ustanka na Titov grob položen venac

Povodom Dana ustanka 4. jula, godišnjice podizanja ustanka naroda Jugoslavije 1941. godine, na grob Josipa Broza Tita položen je venac.

Izvor: Beta

Subota, 04.07.2015.

12:28

Default images
Foto: Tanjug

Venac su položili delegacija Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, Avnojevskog foruma "Josip Broz Tito" i Jugoslovenskog centra "Tito"

Informativna služba Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji podsetila je saopštenju da je na današnji dan, pre 74 godine, Politbiro CK KPJ na čelu sa Josipom Brozom Titom, doneo Odluku o dizanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije i poveo Narodno-oslobodilačku borbu za oslobođenje zemlje od fašističkih nemačko-italijanskih okupatora i njihovih satelita.

Odmah po donošenju te odluke podizani su ustanci u svim krajevima Jugoslavije: u Srbiji – 7. juli, u Crnoj Gori – 13. juli, u Sloveniji – 22. juli, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 27. juli i Makedoniji – 2. oktobra 1941. godine.

Kako je navedeno, „četvorogodišnja Narodno-oslobodilačka borba završena je pobedom nad fašizmom i njihovim ustaškim kvislinzima i četničkom kolaboracijom u kojoj je za pobedu i slobodu palo 305.000 boraca narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije/Jugoslovenske armije koja je bila pod Titovim vođstvom“.

U saopštenju piše, da je venac položen u znak zahvalnosti Josipu Brozu Titu i članovima Politbiroa CK KPJ koji su sa Titom doneli i pobedonosno krunisali tu istorijsku odluku: Edvardu Kardelju, Aleksandru Rankoviću, Milovanu Đilasu, Ivi Loli Ribaru, Ivanu Milutinoviću, Sretenu Žujoviću, Francu Leksošeku, Svetozaru Vukmanoviću Tempu i Radi Končaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: