"Otvoriti pitanje gej brakova u Srbiji"

Moramo da otvorimo pitanje legalizacije istopolnih zajednica, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2015.

09:55

Default images
Foto: Tanjug

Ona kaže da se to pitanje mora otvoriti jer postoji realna potreba da se zakonski regulišu određena njihova prava, kao što su pravo na izdržavanje, sticanje i deoba zajedničke imovine i nasledjivanje.

"Prema važećem Porodičnom zakonu, brak i vanbračna zajednica rezervisani su samo za osobe različitog pola, a istopolnim partnerima Porodični zakon priznaje samo pravo na zaštitu od nasilja u porodici, a ne i druga prava koja se priznaju osobama u vanbračnoj zajednici", rekla je u intervuu listu "Politika" poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je upitala - zašto neko ko živi u zajednici 30 godina, nema pravo da nasledi svog partnera, samo zato što je istog pola?

Ukazujući na to da se stavovi naših sugrađana prema LGBT populaciji sporo menjaju i da zato ne može da kaže da će u dogledno vreme u Srbiji biti usvojen ovakav zakon, Janković je naglasila da "Srbija mora hitno da otvori ozbiljan dijalog o tome koji bi zakonski model istopolnih parova bio adekvatan".

Ona je rekla da je o tome razgovarala sa šefom delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom koji je pozdravio angažman da se zakonski reguliše pitanje istopolnih zajednica.

Upitana da li se položaj LGBT populacije polako menja, Janković je rekla da su napravljeni određeni pomaci - od donošenja strateških dokumenata do održavanja Parade ponosa, ali da postoji diskriminacija i da je nasilje prema LGBT osobama u porastu.

Upitana o odnosu prema azilantima, poverenica za zaštitu ravnopravnosti je rekla da je bilo netrpeljivosti prema azilantima, i podsetila na protest meštana Obrenovca, a onda, dodala je, došle su poplave i baš ti migranti su pomagali u evakuaciji i spasavanju od poplava.

Ona je istakla i primer Preševa, gde se lično uverila da je lokalno stanovništvo pokazalo veliku spremnost da pomogne i nađe se tim ljudima u nevolji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: