"Usvajanje rezolucije fatalno za Republiku Srpsku"

Usvajanje britanske rezolucije u SB UN bilo bi fatalno po RS smatraju ekspert odbrane na procesima za Srebrenicu Boško Antić i lobista Radomir Putniković.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2015.

23:51

Default images
Foto: Tanjug

Oni smatraju i da bi rezolucija imala katasrofalne posledice na buduće generacije i implikacije na Kosovu.

Antić i Putniković su za Večernje novosti, u odvojenim intervjuima, rekli da bi Bošnjaci mogli da traže ratnu odštetu, ako bi rezolucija bila usvojena u SB UN, kao i da treba sve učiniti da do toga ne dođe.

Prema tvrdnji Antića, genocida nad Bošnajcima u Srebrenici nije bilo i usvajanje britanske rezolucije u UN bi po Srpsku bilo fantalno, jer bi dalo pravi argument porodicama poginulih da traže ratnu odštetu.

Antić je podsetio da Haški sud nije utvrdio ko je naredio i organizovao navodni genocid ni broj stradalih u njemu, kao i da se manipuliše brojkom od 8.000 ubijenih muslimana, što sadrži i britanska rezolucija, iako se na suđenju generalu RS Zdravku Tolimiru pominjalo 4.970 žrtava.

"Eventualno usvajanje ovog papira u UN sa podatkom od 8.000 poginulih biće nesumnjivo pravni argument da njihove porodice u parničnom postupku traže od Republike Srpske ratnu podštetu što bi po nju bilo fatalno", ukazao je admiral Boško Antić.

Sa druge strane, Putniković veruje da rezolucija neće biti usvojena, da će Rusija staviti veto u SB i da će to biti kraj.

On, međutim, tvrdi da se vredi boriti.

"Nismo mi tako slabi, samo smo neorganizovani, srpska dijaspora je dobrim delom uljuljkana i smatramo da smo matici dobri samo ako možemo da doneseno novac i ništa drugo", ukazao je Putniković.

On je zahtev predsednika Srbije Tomislava Nikolića Rusiji da stavi veto u SB ocenio vrlo pozitivnim.

"U međunarodnoj politici nema prijateljstva, sve se svodi na interes, a problem je u tome što mi tražimo prijatelje tamo gde ih nema. I Rusi imaju svoj interes, Britanci nam nikada nisu bili priajtelji i od njih nemojte da očekujete fer-plej, već samo interes, a to je ovog momenta da se Srbi obleže kao genocidan narod", smatra Putniković.

Razlog tome, objasnio je, jeste što bi tada mogli da manipulišu sa srpskim narodom preko Međunarodnog monetarnog fonda i u raznim organizacijama.

Putniković je zaključio i da je za Britance "anatema kada predsednik RS Milotad Dodik dođe i traži referendum".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: