"Ovde je precenjen značaj rezolucije"

Britanski predlog Rezolucije o Srebrenici podigao je puno prašine na celom Balkanu. Stručnjaci za međunarodno pravo ne vide puno razloga za burne reakcije.

Izvor: B92

Subota, 04.07.2015.

16:10

Default images
Foto: Tanjug/AP

Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zvuči ozbiljno, ali stručnjaci za međunarodno pravo kažu da njene posledice ne moraju biti baš takve.

Pošto se britanski predlog ne poziva na Glavu 7 Povelje Ujedninjeih nacija, nema ni obaveznosti ni sanckija koje bi sledile ako se rezolucija ne primenjuje.

"Domet i značaj ove rezolucije, ako uopšte dođe do njenog usvajanja, su ovde zaista predimenzionirani i precenjeni. I Haški tribunal je u nizu presuda, i Međunarodni sud pravde, su utvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid i to se u najvećem delu sveta uzima kao istorijska činjenica, o tome se uveliko uči i to će biti tako bez obzira da li mi Srbi prihvatamo da li je u Srebrenici počinjen genocid ili ne", kaže Ivan Jovanović, stručnjak z ameđunarodno pravo.

I zato je u međunarodnim odnosima jasno šta je jače - odluka suda pravde ili rezolucija Saveta bezbednosti.

"To su neuporedive veličine. Presuda MSP postaje deo međunarodnog prava i kao takva postaje deo unutrašnjeg prava involviranih zemalja članica. Rezolucija je politički dokument koji nema tu snagu i značaj", kaže Pavle Jevremović, nekadašnji ambasador u UN.

Posebnu pažnju privukao je član po kome se od država očekuje da promene svoje obrazovne programe i uče buduće generacije o srebreničkom genocidu.

"Savet bezbednosti niti ima mehanizme da proverava da li je to tako niti se ikada desilo, a oni često pozivaju države da nešto u svojim edukativnim programima promene. Nije se nikad desilo da neka država koja to ne primeni, snosi neke konsekvence", Jovanović.

Čak i da se rezolucija nađe pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, stvar se ne bi mnogo promenila - ni ovo telo nema mehanizme da proverava da li se neobavezna rezolucija sprovodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: