Špigl podneo tužbu zbog američkog špijuniranja

Nemački nedeljnik "Špigl" objavio je da je bio na meti špijunaže SAD i da je podneo zbog toga krivičnu prijavu nadležnom tužiocu u Karlsrueu.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2015.

19:19

Default images
Foto: Thinkstock

Ugledni magazin imao je vodeću ulogu u objavljivanju informacija odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena o masovnom nadzoru američke Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA), prenela je agencija AFP.

"Špigl" je objavio da je 2011. godine američka CIA obavestila Gintera Hesa, glavnog obaveštajnog koordinatora nemačke kancelarke Angele Merkel o identitetu osobe koja je navodno bila izvor ovog nedeljnika u nemačkoj vladi.

Ta osoba je ubrzo potom prebačena na posao u arhivi nemačke obaveštajne službe BND, uz zvanično objašnjenje o potrebi rezanja troškova u vladi koja je o tome ćutala.

"Špigl" je saopštio da pretpostavlja da je bio pod nadzorom američke obaveštajne službe, zbog čega su podneli prijavu saveznom tužiocu zbog aktivnosti koje su narušile tajnost komunikacija.

Ovaj nedeljnik objavio je 2013. godine da je NSA navodno prisluškivala telefon Angele Merkel, što je izazvalo krizu poverenja između Berlina i Vašingtona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: