"Izrael i Palestina na sudu da istraže zločine"

Savet za ljudska prava UN apelovao je na Izrael i Palestince da povedu sudske postupke za navodne ratne zločine počinjene u Pojasu Gaze.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

18:24

Default images

Osim toga, iz UN takođe apeluju na njih i da sarađuju sa preliminarnom istragom Međunarodnog krivičnog suda.

Savet je o tome raspravljao uoči prve godišnjice izraelske vojne operacije Zaštitna ivica u odgovoru na raketnu vatru militanata u Gazi, kojom vlada islamistički Hamas.

Forum sa sedištem u Ženevi i sa 47 zemalja članica usvojio je rezoluciju, koju je predstavila palestinska delegacija, podržana od strane muslimanskih zemalja, sa 41 glasom za, jednim protiv (SAD) i pet uzdržanih, preneo jeRojters. Sve članice EU, uključujući Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku, glasale su za.

U rezoluciji se navodi nedavni izveštaj Saveta u kome je zaključeno da su i Izrael i palestinske militantne organizacije možda počinile ratne zločine tokom 50 dana sukoba.

Evropske zemlje su i pored podrške rezoluciji rekle da su razočarane, jer se u njoj ne pominju direktno rakete koje je Hamas ispalio nasumice prema civilnim područjima Izraela.

Izraelski ambasador u UN u Ženevi Evitar Manor je taj dokument nazvao antiizraelskim manifestom, preneo je Asošijeted pres.

Rezolucije Saveta za ljudska prava UN su uglavnom simbolične i nisu obavezujuće.

U ratu u Gazi poginulo je više od 2.200 Palestinaca, većinom civila, a na izraelskoj strani 73 ljudi, najviše vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: