Opada podrška nezavisnosti Katalonije

Anketa čiju je izradu naručila vlada španske pokrajine Katalonije pokazala je da bi na referendumu o nezavisnosti više glasača sada glasalo protiv nezavisnosti.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2015.

15:03

Default images
foto: Beta/AP

Rezultati ankete su pokazali da bi protiv nezavisnosti glasalo 50 odsto građana, dok 42 odsto podržava nezavisnost, prenela je agencija AP.

Pored toga, 5,8 odsto anketiranih je reklo da ne zna da li bi na referendumu podržalo nezavisnost ili ne, dok 1,3 odsto nije ni odgovorilo na pitanje.

Radi poređenja, anketa iz marta je pokazala da se 48 odsto ispitanih protivi nezavisnosti, dok je podržava 44 odsto građana.

Vladajuća stranka u Kataloniji CDC, na čijem čelu je predsednik vlade Katalonije Artur Mas, nada se da će iskoristiti regionalne izbore zakazane za 27. septembar kao nezvanični referendum za otcepljenje te pokrajine od Španije, što vlada u Madridu oštro odbacuje.

U Kataloniji je u novembru održan simbolični, neobavezujući referendum na koji je izašlo oko 40 odsto građana, od kojih je oko 80 odsto podržalo nezavisnost.

Katalonija u ukupnom španskom bruto domaćem proizvodu od 1,1 milijarde evra učestvuje sa jednom petinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: