ID uništava antikvitete iz Palmire

Islamska država saopštila je da je uništila šest arheoloških predmeta iz antičkog grada Palmire koje je zaplenila od krijumčara.

Izvor: Beta/AP

Petak, 03.07.2015.

14:21

Default images
Foto: Beta/AP/Arhiva

U saopštenju objavljenom kasno sinoć navodi se da su ti predmeti pronađeni na kontrolnom punktu na kojem je zaustavljen krijumčar koji je izbičovan.

Na slikama koje su objavili ekstremisti može se videti kako uništavju predmete velikim čekićima, kao i bičevanje krijumčara.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da nije jasno da li zaplena autentična ili su uništeni lažni antikviteti kao pokriće za krijumčarenje koje sama Islamska država sprovodi.

Mada nema čvrstih pokazatelja količine novca koju je Islamska država zaradila pljačkajući antikvitete, satelitski snimci i posredni dokazi potvrđuju rasprostranjene pljačke arheološklih nalazišta u oblastima pod kontrolom džihadista.

Islamska država je zauzela sirijski grad Palmiru u maju zbog čega su mnogi izrazili zabrinutost da će ekstremisti uništaviti antikvitete kao u susednom Iraku.

Palmira se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine zbog 2000 godina starih rimskih građevina, ruina i neprocenjivih istorijskih predmeta zbog kojih su pre građanskog rata desetine hiljada turista svake godine posećivale to mesto udaljeno u pustinji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: