4U9525: Porodice šokirala ponuda Lufthanze

Porodice putnika stradalih u padu aviona Džermanvingsa u Alpima su "užasnute" iznosom odštete koju im je ponudila kompanija Lufthanza, piše američki NBC.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

13:58

Default images
Foto: Beta, AP

"Njihove reakcije se kreću od užasa i besa do očaja i gorčine", kaže Elmar Đemula, advokat koji zastupa 35 porodica.

Lufthanza je ove nedelje porodicama ljudi koje je u martu kopilot na letu 9525 Andreas Lubic odveo u smrt, ponudila 25.000 evra "po žrtvi" i dodatnih 10.000 evra svakom bliskom članu porodice, na ime "kompenzacije za nematerijalnu štetu".

To bi bio dodatak na iznos od 50.000 evra koliko je Lufthanza u danima nakon nesreće isplatila porodicama. O materijalnoj se još nije raspravljalo.

Kako kažu advokati oštećenih, ponuda nije zadovoljavajuća i oni se pozivaju na odštetu koju je "Er Frans" isplatio žrtvama pada "konkorda" 2000. godine - milion evra po stradalom.

"Ova ponuda je potpuno neodgovarajuća. Ona kao bliske članove porodice tretira samo decu, roditelje i životne partnere, a braća, sestre, dede i babe se ne uzimaju u obzir", naveo je on.

Kako je rekao, odgovarajući bi bila šestocifrena brojka za svakog preživelog člana uže porodice.

"To bih mogao da im objasnim, a 10.000 evra ne mogu", rekao je on.

On je istakao da su porodice osad bile zadovoljne podrškom koju su dobile od Lufthanze, ali da ih je ponuda za kompenzaciju šokirala.

Iz kompanije su naveli da neće komentarisati izjave advokata, jer i dalje čekaju zvaničan odgovor.

Ipak, portparol kompanije je rekao da je ponuda viša od zakonom propisanog nivoa u Nemačkoj i istakao da će porodice dobiti još novca na ime materijalne štete.

Lufthanza i njena ćerka kompanija Džermanvings takođe rade na formiranju fonda vrednog 6 miliona evra za programe pomoći i otvoriće račun od 7,8 miliona evra za potrebe školovanja dece žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: