Grčka kriza ide na ruku bar jednom političaru

Za barem jednog evropskog lidera, grčka kriza sve više počinje da liči na politički poklon iz raja, a reč je o španskom premijeru Marijanu Rahoju.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2015.

11:03

Default images
foto: Beta/AP

On pred opšte izbore u Španiji krajem godine, ekonomski haos u Grčkoj može da koristi da hvali način na koji njegova vlada rukovodi krizom u zemlji.

Rahoj nije mnogo aktivan u pokušajima rešavanja eskalirajućeg sukoba između Atine i njenih međunarodnih poverilaca, ali zato kod kuće neumorno šalje jednu istu poruku: "To smo mogli biti mi, ali nismo zahvaljujući potezima naše vlade", prenosi britanski list "Fajnenšel tajms".

Madrid je doneo teške i nepopularne odluke u zenitu španske krize, podsetio je Rahoj ove nedelje u jednoj radio-emisiji, dodavši: "Kada vidimo šta se sada dešava drugima, moramo reći da su naši potezi vredeli truda".

Ekonomska previranja u Grčkoj će, verovatno, pomoći Rahoju na dva važna načina: najpre, ponovo će političku debatu u Španiju preusmeriti sa pitanja korupcije na ekonomiju, polje na kojem se premijer najsigurnije oseća, navodi u analizi londonski list.

Kao drugo, muke sa kojima se Atina hvata u koštac pomažu da se učvrsti glavna poruka koju Madrid upućuje glasačima, a to je da nema alternative za mere stroge štednje i strukturalne reforme koje Rahoj sprovodi kao odgovor na krizu.

Tokom prošle nedelje, iz Španije i Grčke su, zapravo, stigle potpuno različite slike: samo par dana nakon što je Atina bila primorana da zatvori banke i otkaže isplatu duga od 1,5 milijardi evra Međunarodnom monetarnom fondu, španska vlada je ponovo iznela svoje zvanične prognoze o privrednom rastu.

Rahoj je u četvrtak rekao da se ove godine očekuje rast španske ekonomije od 3,3 odsto, skoro dvostruko brži u poređenju sa godišnjim prosekom evrozone, i obećao da će sprovesti planirano smanjenje poreza ranije nego što je predviđeno.

Pri tom, Španci naglo počinju ponovo da troše, a sve je očiglednije da među njima raste optimizam u pogledu ekonomske budućnosti zemlje, primećuje FT.

Investitori i analitičari su uvereni da će grčka kriza - barem za sada - naneti samo marginalnu štetu Španiji i ostatku evrozone.

Tako Hose Fernandes-Albertos, politički analitičar u španskom istraživačkom institutu CSIC, smatra da je grčka kriza dobra izborna vest za Rahoja i Narodnu partiju.

Oni sada, objašnjava ovaj ekspert, mogu da se okrenu španskim glasačima i kažu: "Vidite li šta se dešava kada na vlast dovedete neodgovorne stranke - imate loše rezultate".

Sličnog je mišljenja i Hose Ignasio Toreblanka, viši naučni savetnik Evropskog saveta za spoljne poslove, koji ukazuje da je Špancima jasno da je Grčka u haosu i da grčki premijer Aleksis Cipras ne vlada dobro situacijom.

"To Rahoju i Narodnoj partiji gotovo automatski ide na ruku. On (Rahoj) čak ništa ne mora ni da kaže", smatra Toreblanka.

S druge strane, za partiju Podemos, koja se protivi merama štednje, dešavanja u Grčkoj predstavljaju daleko više opasnost nego dobru priliku, ukazuje londonski list.

Osnovan tek prošle godine, Podemos je postao ključni igrač u španskoj politici, a ankete nagoveštavaju da bi mogao da osvoji čak 20 odsto glasova, čime bi stekao značajan uticaj na formiranje naredne vlade, navodi FT i dodaje da poslovni lideri i investitori u Španiji žele vladu koja je i stabilna i sposobna da sprovede dalje socijalne i ekonomske reforme.

Blizak saveznik grčke levičarske Sirize, Podemos mnogo toga može da izgubi u narednim danima ili nedeljama - kako zbog grčkog sunovrata tako i zbog produbljivanja ekonomske krize, upozorava se u analizi.

Lideri Podemosa se, međutim, ne daju zastrašiti te su ove nedelje požurili da pruže podršku Sirizi, izdavši saopštenje u kojem čestitaju grčkoj vladi na "primernom rukovođenju dužničkom krizom".

Analitičari kažu da će se vatrene pristalice Podemosa teško okrenuti protiv lidera ovog pokreta Pabla Iglesijasa kao rezultat grčkih nedaća.

Dugoročno, ova stranka bi mogla da proracuna da će je čvrst stav protiv stroge štednje staviti na pravu stranu podele koja karakteriše evropske političke stavove.

Za sada, međutim, pružanje podrške grčkoj vladi koja grca u problemima verovatno će umanjiti privlačnost Podemosa španskim glasačima srednje klase, ocenjuju španski analitičari.

Ako se izborni proračuni ostave po strani, smatraju oni, Podemos možda neće ni imati drugog izbora nego da stane čvsto uz svoje partnere jer bi, s obzirom na to koliko je dosad uložio u Sirizu, bilo suludo da se sada distancira od nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: