Šetaju 105 kilometara od Šapca do Srebrenice

Aktivisti PAOR-a iz Zrenjanina organizovaće šetnju od Šapca do Srebrenice u dužini od 105 kilometara za izgradnju mira, najavili su iz ove organizacije.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

18:07

Default images
Foto: Beta, AP

Kao se navodi, pešačka akcija u okviru Šetnje ideja počeće u četvrtak 9. jula, a pešačenje će trajati dva dana, tokom kojih će aktivistei prelaziti više od 50 kilometara.

Cilj je Memorijalni centar Srebrenica - Potočari u koji bi aktivisti trebalo da stignu 10. jula u večernjim časovima, a 11. jula će prisustvovati davanju pomena žrtvama srebreničkog genocida, koji se dogodio pre 20 godina tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije.

"Smatramo da je ova mirovna akcija više nego potrebna, jer i posle 20 godina od genocida u Srebrenici, predsednik i premijer Srbije nisu spremni da se poklone žrtvama, niti da taj događaj nazovu pravim imenom i direktno se odrede prema zločinu i zločincima", navode aktivisti Panonske aktivističke organizacije.

Oni upozoravaju da nije dobro što funkcioneri Srbije "poriču prošlost, manipulišu javnosti i traže rešenje u pravljenju kompromisa o broju žrtava", jer tako relativiziju istinu o zločinu i odgovornosti koju je u njemu imala Srbija.

"Time i danas opterećuju svoje građane. Koliko godina još treba da prođe da jedno društvo bude spremno da se suoči sa istinom i odgovornostima", zapitali su aktivisti i dodali da se tako ogovornost prebacuje na buduće generacije mladih.

Podršku akciji pružila je "Inicijativa selo grad" iz Šapca, kao i brojni aktivisti iz Zrenjanina.

Aktivisti PAOR-a su i prošle godine organizovali šetnju do Srebrenice, a šetali su i do Jasenovca, gde su obeležili 70. godišnjicu proboja logoraša iz koncentracionog logora.

Oni su peške došli i na veliki antifašistički skup u Novom Sadu, kao i do Vranića kako bi odali počast žrtvama zločina u tom mestu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: