CG i BiH se dogovorile oko granice

Sporazum o utvrđivanju granica između Crne Gore i Bosne i Hercegovine biće potpisan najkasnije na konferenciji o Zapadnom Balkanu, 27. avgusta u Beču.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

15:23

Default images

To je ozvaničeno u Podgorici nakon sastanka šefova diplomatija dve države, Igora Lukšića i Igora Crndaka.

Lukšić je potvrdio da je Crna Gora spremna da stvori uslove za potpisivanje tog Sporazuma najkasnije u Beču i dodao da ukoliko to urade i pre "nema nikakvih problema".

"Nastavljamo da budemo primer dobrosusedskih odnosa i saradnje", poručio je Lukšić koji je sa bosanskohercegovačkim kolegom razgovarao i o bilateralnim ekonomskim odnosima koje, ocenio je, mogu dodatno popraviti.

Objasnio je da su neki sporazumi u toj oblasti u proceduri i da bi naredne susrete mogli da iskoriste da neke od njih dovedu do kraja, poput podrške investicijama i socijalnog osiguranja, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

"Zainteresovani smo da učestvujemo u regionalnim oblicima saradnje poput Jadransko - jonskog gasovoda i autoputa koji otvara nove razvojne perspektive u regionu", precizirao je Lukšić, a kada su u pitanju evropske integracije najavio je da sledi potpisivanje Sporazuma o saradnji kako bi dve države mogle jedna drugoj da pomognu u ubrzavanju evropskog puta i razmeni iskustava.

Prema rečima Crnadaka, Crna Gora i BiH će nastaviti intezivnu saradnju i u okviru prijateljskih odnosa radiće na životnim pitanjima.

"Pitanje Sutorine je iza nas i blizu smo potpisivanje Sporazuma o državnoj granici... Dve države se vraćaju u normalne odnose i nastavljaju saradnju sa ciljem da utiču na bolji život građana", poručio je Crnadak i dodao da i dok je trajala situacija oko Sutorin nije bilo tenzija između naroda dveju susednih država.

Najavio je i da će uskoro biti potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju Crne Gore i BiH, kao i o podsticanju i zaštiti stranih investicija koji je, kako smatra, posebno važan jer su potrebne nove ideje, investicije i radna mesta u obe države.

Okvirni sporazum o vodama biće, kako je dodao, osnova za rešavanje dela problema u toj oblasti, kao i budući Sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, što će olakšati delovanje u toj oblasti.

"Saglasili smo se da se fokusiramo i na bolje ekonomske odnose", potvrdio je Crnadak, navodeći da je Crna Gora važan partner BiH.

Tokom posete Crnoj gori sastao se i sa predednikom Filipom Vujanovićem, koji je ponovio spremnost države da svoje iskustvo iz procesa evropskih integracija prenese BiH, kako bi se ubrzao proces njenih evrointegracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: