Novi rok za pravdanje časova tri dana

Ministarstvo prosvete iniciralo je izmene zakona prema kojim će se ubuduće drugačije birati direktori škola, ali novosti ima i za roditelje.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

20:30

Default images
Foto: Thinkstock

Oni će od naredne školske godine imati rok od svega tri dana da opravdaju časove za svoju decu. Škole će naredna dva meseca biti zatvorene, ali na realciji ministarstvo-sindikati živo i tokom leta.

Direktore škola će kao i do sada birati školski odbor, ali novost je da se oni ubuduće birati sa liste kandidata koji su dobili podršku više od 50 odsto zaposlenih u školi.

"Ideja je da nastavničko veće dobije veću ulogu, mnogo veću važnost i odgovornost, tako da oni budu prvi filter. Važno je da vidimo da oni koje kolektiv nikako ne podržava ne mogu ni da dođu na red da se o njima školski odbor uopšte izjašnjava", kaže Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete.

Novine su vezane i za štrajk prosvetara, što je i najspornije za predsednika Unije sindikata škola Beograda Miljana Mićunovića. Pomoćnica ministra nije želela da govori bilo šta o novim odredbama vezanim za štrajk.

"Ako škola obustavi nastavu ili ako štrajkuje suprotno zakonu, za tu ustanova može da se predloži njeno zatvaranje", kaže Marković.

Dok prosvetari i predstavnici ministarstva biju bitku o svojim temama, roditelje interesuje kako će ubuduće pravdati časove za svoju decu. Luka, trinanestogodišnji sin Irene Isailović u septembru kreće u sedmi razred.

Ona kaže da je svesna ogromnog broja izostanaka školaraca, ali ne misli da će tehničke izmene zakona rešiti taj problem.

"Ne verujem da taj rok što se pomera sa osam na tri dana može da reši suštinski problem, a pretpostavljamo da je to odnos đaka prema školi, škole prema đacima, a i preobimnom gradivu", smatra Irene Isailović.

Novinarka Dragana Todorović ne spori da su đaci opterećeni preobimnim gradivom, ali, ipak, smatra da je danas previše slobode pruženo i roditeljima i deci.

"Kada sam ja bila mlađa i išla u školu to nije bilo tako. Imali smo mnogo vise poštovanja i prema nastavnicima i prema školi uopšte. Tako da sada sve nekako prolazi lako. Kada dete ne ode u školu dan-dva dovoljno je da kažemo da detetu nije bilo dobro i nama se veruje", kaže Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: