Slučaj "Ćuruvija": Nastavak suđenja 7. septembra

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije biće nastavljeno 7. septembra, iznošenjem odbrane optuženog bivšeg pripadnika Državne bezbednosti Ratka Romića.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

15:33

Default images

Današnje ročište završeno je odlukom sudskog veća kojom su ponovo odbili predlog odbrane da se optuženima Ratku Romiću i Milanu Radonjiću ukine pritvor, ili da im se pritvor zameni zabranom napuštanja stana.

Sudija Snežana Jovanović navela je da i dalje postoje objektivne i subjektivne okolnosti zbog kojih ne može da dozvole da se brane sa slobode.

Ona je navela da su oni optuženi za delo za koje je zaprećena kazna viša od 10 godina, da još nisu izneli u celosti odbranu, ali i da i dalje postoji mogućnost uznemirenja javnosti.

"Ono što opravdano dovodi do uznemirenja javnosti, jeste da su optuženi za ubistvo bili pripadnici DB-a i da su imali funkciju zaštite javnog reda. Osećaj nesigurnosti kod građana izaziva i činjenica je lišeno života lice koje je bilo urednik dnevnog lista, što sve daje specifičnu težinu", rekla je sudija.

Branilac okrivljenih Romića i Radonjića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović navela je da je sudski postupak pokrenut iz političkih razloga i apelovala na sudsko veće da postupa profesionalno i ukine pritvor njenim klijentima.

"Pozivam sud da postupa nepristrasno i nezavisno, da se bavi pravom i da politiku ostavi političarima i medijskim spinerima", rekla je Zora Dobričanin Nikodinović.

Za ubistvo Ćuruvije su, pored Radonjića i Romića, optuženi i načelnik Resora DB Radomir Marković, kao i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu suprugu Branku Prpu u glavu. Po optužnici, plan ubistva i operativno praćenje naredio je Radomir Marković.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen po nalogu nepoznatih lica iz vrha vlasti zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: