"Cilj rezolucije jačanje centralne države u BiH"

Rezolucija o Srebrenici neće imati dugotrajan efekat, a cilj je jačanje funkcija centralne države u BiH, kaže Dejan Popović bivši ambasador u Velikoj Britaniji.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

20:10

Default images
Foto: B92

Popović za B92 kaže da mu se čini da je na dugi rok glavni strateški cilj britanske spoljne politike u regionu jačanje funckija centralne države u BIH.

"Veoma visoko poziconirane diplomate održavajući kontinuitet jedne politike ušli su u akciju pripremanja ove rezolucije. Sa jedne strane Britanija želi da time da značaj obeležavanju tog užasnog zločina u Srebrenici, ali je to i pokušaj da se ukaže na potrebu pomirenja u regionu, i još više na potrebu da se pojača uloga centralne države u BiH. Kroz nekoliko formulacija u toj rezoluciji vide se da je želja Velike Britanije, a verovatno i nekih drugih sila, da se ojača funkcionalnost bosansko-hercegovačke centralne države".

Popović ističe da efekaat neće dugo trajati.

"Vrlo brzo će se efekti te rezolucije izgubiti u moru nekih novih događaja koji će nastupati. Ne mislim da će ona trajno obeležti bilo šta. Zaista, na prvi pogled njen karatker je deklarativan. Ono što jeste važno je reafirmacija ideje da je to zločin genocida i ukazivanje na potrebu da se preči negiranje zločina počlinjenog na taj način. Tu imamo nezgodnu situaciju jer postzoji predusuda Međunarodnog suda pravde koji je izolovan jedan zločin, a to je ovaj počinjen u Srebrenici, ali je istovremeno jasno i nedvosmisleno utvriod da Srbija nije odgovorna i da nije saučesnik. Jedino se govori o odgovornosti da nije učinila sve što je u njenoj moći da to i spreči, da predupredi izvšenje tog zločina".

Imajući i vidu da je VB jedan od inicjatora rezolucije možće li to da se odrazi na buduće odnose Beograda i Londona?

"Poznata je ova konstatna britanske politike prema BiH. Ja mislim da će sama rezolucija označiti privremeno zahlađenje u našim bilateralnim odnosima, ali ostaje neke stvari koje su suštinskije. Podrška Britanije evrointergacijama, naš interes da privučemo malobrojne britanske investitore, ali nastaće i novi problemi. Pre svega ih anticipram u najavljivanim izmenama u organizaciji bosansko-hercegovačke države na kojima će, pretpostavljam, insitirati Velika Britanija. Tu će se opet pojaviti frakcije u odnosima Srbije i Britanije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: