"Ne bi iznenadila nova većina po nalogu Vučića"

Predsednik vojvodjanske vlade i lider DS Bojan Pajtić kaže da ga ne bi iznenadilo da deo koalicionih partnera DS-a u pokrajini formira većinu po nalogu Vučića.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

17:14

Default images
Foto: Beta

On je, međutim, dodao da ga je iznenadila izjava predsednika pokrajinske skupštine Ištvana Pastora da će pokrajinske izbore raspisati po savesti, jer za to postoje jasna pravila.

"Uopšte me ne bi iznenadilo da deo naših koalicionih partnera postupi prema nalogu Vučića. Ali, ne mogu onda da kažu da raspisuju izbore prema svojoj savesti, već da čine ono što Vučić hoće", rekao je Pajtić za RTV.

On se složio, kako je objavljeno na sajtu RT Vojvodina, da pokrajinski i lokalni izbori treba da se održavaju istoveremeno, "ali je ukazao da ni lokalne izbore nije moguće raspisati pre proleća naredne godine, jer tako nalaže zakon".

Prema njegovim rečima, nije suštinsko pitanje nedelje ili dana kad će izbori biti, "već to da li se poštuju propisi i to da li smo pravna država ili ne, odnosno da li smo civilizovana država ili ne".

"Zato priznajem da sam iznenađen takvom izjavom gospodina Pastora, koji je inače pravnik. Izbore je nemoguće raspisati po savesti", istakao je Pajtić za RTV.

On je kazao da postoje jasna pravila kako se vanredni izbori raspisuju, te da bi bilo legitimno da se raspišu prevremeni pokrajinski izbori ukoliko takvu odluku izglasa većina pokrajinskih poslanika.

"Bilo bi legitimno da je Pastor rekao iniciraću da većina poslanika donese takvu odluku. To bi onda bilo nesporno", kazao je on, dodajući da bi prevremeni izbori bili legitimni i u slučaju da predsednik Pokrajinske vlade podnese ostavku, a da se u određenom roku ne konstituše nova vlada.

Prema njegovim rečima, nije primarno da li će izbori bit dva meseca ranije ili kasnije, već to da li se poštuju zakoni.

"Ako se u društvu koje ima evropske ambicije izbori raspisuju po savesti, onda nećemo daleko dogurati i taj ko to učini snosi odgovornost koja je mnogo veća od neke neposreden političke i individualne odgovornosti, jer to unosi strukturne poremećaje u pravni sistem u Srbiji", istakao je Pajtić.

On je kazao da vladajuća koalcija u Pokrajini za sad funkcioniše stabilno i da su do sad svi koalicioni partneri (DS, LSV i SVM) podržavali sve predloge vlade.

Pajtić je dodao da je istovremeno trajao "brutalan pokušaj režima da se otimanjem poslanika i pretnjama promeni parlamentarna većina", ocenio je da je to bila kriza pravnog sistema, a ne Pokrajinske vlade.

Pastor je nedavno izjavio da će odluku o pokrajinskim izborima doneti u skladu sa svojom savešću i da će biti održani pri kraju mandata, kao i da neće biti prevremeni, jer je ovo izborna godina.

"Odluku o raspisivanju izbora doneću u skladu sa svojom savešću, pa kome se svidi, svidi, a kome ne, šta da im radim", rekao je Pastor u intervjuu za blog o Skupštini Vojvodine vojvodjanska.rs.

Takođe je ocenio da politički partneri treba da se potrude oko postizanja dogovora o tome da oni budu održani istovremeno s lokalnim izborima, jer bi to bilo mnogo racionalnije i jeftinije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: