Kirbi: Nadam se rezoluciji prihvatljivoj za Srbiju

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izrazio je nadu da će se doći do rezolucije o Srebrenici koja bi bila prihvatljiva i za Srbiju.

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2015.

12:18

Default images
Foto: Tanjug/Arhiva

"Zato imamo predlog rezolucije broj četiri, ko zna, možda bude i peta ili šesta verzija", rekao je Kirbi Tanjugu.

Kirbi je podsetio da je Haški tribunal okarakterisao događaj u Srebrenici kao genocid i da je njegova vlada tu odluku podržala, ali je istakao da je žrtava bilo svuda u regionu i da su stradali i Srbi i Hrvati i muslimani.

Ideja je, navodi Kirbi, da pokušamo da razumemo šta se desilo u prošlosti, da je bilo dosta žrtava, kao i da se nastavi proces pomirenja.

"Ideja je da prihvatimo prošlost i izvučemo pouke, jer niko ne želi da se takve stvari ponove", rekao je američki ambasador.

Navodeći da je bilo promena u predlogu rezolucije, ambasador je rekao da su, između ostalog, ublažene formulacije o silovanju dečaka.

Kirbi je istakao da međunarodna zajednica "mora da se kloni prebrojavanja".

"Srebrenica je bila specifična, ali bilo je i Srba koji su ubijeni u istoj oblasti. Zato treba da nastavimo proces pomirenja, ali i da razumemo da je Srebrenica bila užasan događaj", rekao je Kirbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: